Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Wat doet zangeres Leki met haar geld?

Karoline Kamosi, zus van Ya Kid K die wereldberoemd werd met  Technotronic, bracht vorig jaar onder haar artiestennaam Leki de single 'Love me another day' uit. We strikten haar voor een gesprekje over haar werk, leven en portemonnee.

Couleur Café

“Deze zomer doe ik niet zoveel festivals. Ik speel op Maanrock en de Kanaalfeesten in Willebroek. En natuurlijk ook op Couleur Café op zondag 27 juni. Tijdens de Gentse Feesten ga ik ook optreden in de gevangenis van Gent. Om de gevangenen tijdens de zomer een hart onder de riem te steken.”

Eigen vzw

“Eigenlijk ben ik het afgelopen jaar vooral bezig geweest met de voorbereidingen voor mijn eigen vzw. Ik heb in mei 2010 een vzw opgericht waarmee ik het project van mijn vader in Congo, verder wil zetten. Ik ben lang niet naar Congo willen of zelfs maar durven gaan. Toen ik het aanbod kreeg van de VRT om mijn roots op te zoeken voor het programma ‘Verloren Land’ op Canvas, ben ik in 2008 terug naar Congo gegaan. Mijn vader, een ingenieur, wilde in zijn geboortedorp een ziekenhuis bouwen. Op mijn laatste reis met hem naar Congo, hebben we de funderingen en enkele muren bezocht van dat ziekenhuis. Maar omdat hij gevlucht was uit Congo, is van zijn plannen nooit iets in huis gekomen. Ik heb besloten om dat ziekenhuis af te werken, zijn droom te laten uitkomen. Daarom heb ik mijn vzw Nanda opgericht, waarmee ik geld inzamel om mijn vaders ziekenhuis te kunnen afwerken.”

"Geld moet rollen"

“Ik ben niet iemand die elke euro te veel opzij zal zetten. Voor mij moet geld rollen. Ik zet af en toe wel een klein bedrag op mijn spaarrekening, maar ik ga uit van het principe dat als ik morgen sterf, ik een rijk en vol leven wil gehad hebben. Als ik nu alles oppot voor later en mezelf daardoor dingen zou moeten ontzeggen, zou ik dat zonde vinden. Ik geef over het algemeen niet veel geld uit aan luxe. Ja, ik ga graag op reis, maar ook hier gaat mijn voorkeur uit naar eenvoudige logies, eerlijke keuken en lokaal vervoer. Ik moest ooit een promotiefilmpje opnemen in een winkel, waarbij ik een horloge van 25.000 euro moest dragen. Absurd gewoon!"

Gratis auto

"Aan een eigen auto geef ik ook niets uit, aangezien mijn wagen gesponsord wordt door Free Mobility. Mijn grootste aankoop is mijn huis, waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Ja, ze zeggen dat als je huurt, je vrij als een vogel bent omdat je om het even wanneer je huur kan opzeggen. Maar ik vind dit ook een vorm van vrijheid: dit huis is van mij en ik doe er mee wat ik wil. Ik vond het ook belangrijk om een eigen stekje te hebben.”

Veel geld voor muziek

“In mijn laatste album, dat ik uitbracht in eigen beheer, heb ik dan wél weer veel geld gestopt. Maar dat is een investering, net als dat huis. Muziek passioneert me en is zo belangrijk in mijn leven dat ik niet zonder zou kunnen. Waarom zou ik daar dan niet een groot deel van mijn geld in mogen investeren?”

Uit balans

“Ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken, al is ook bij mij de balans tussen mijn hectische leven als zangeres en mijn sociaal leven soms uit evenwicht. Als ik te veel werk aanvaard heb en ik merk dat ik het niet meer allemaal goed rond krijg, weet ik dat het tijd is om in te grijpen. Daarom ben ik ook gestopt met presenteren bij JIM. Me goed voelen primeert altijd. Als het niet meer leuk is, moet ik ermee stoppen. Want waarom doe je het anders nog?”

Tekst: Marjorie Blomme

Lees ook: Wat doen BV's met hun geld?