Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Wat doet Eurosongfinalist Tom Dice met zijn geld?

Tom Dice overleefde dinsdagavond de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Oslo en mag zich nu klaarstomen voor het echte werk tijdens de grote finale van zaterdag. We strikten hem voor een gesprekje over zijn leven, werk en portemonnee.

Kunstenaarsstatuut

"Ik ben bewust niet als zelfstandige gestart, omwille van de onzekerheid in de muziekwereld. In de plaats daarvan ben ik als het ware een interimkracht bij Randstad Art, een afdeling van het gelijknamige interimbureau, dat me elke keer na een optreden netto uitbetaalt. Het boekingsbudget gaat namelijk niet helemaal naar mij: het wordt verdeeld tussen de muzikanten, het boekingskantoor en de platenfirma."

"Mijn inkomen is dus elke maand anders, omdat ik de ene maand veel concerten heb en de andere wat minder, maar dan misschien wel meer singles verkoop. Het voordeel van mijn statuut – ook wel het kunstenaarsstatuut genoemd – is dat ik altijd kan rekenen op een uitkering wanneer ik geen werk en dus ook geen inkomen heb."

Hotel mama

"Ik woon nog thuis, dus zoveel kosten heb ik niet. Ik moet me geen zorgen maken over leningen, elektriciteitsrekeningen of verbouwingskosten. Dat thuis wonen is heel bewust: ik ben een huismus en vind het niet erg om veel thuis te zijn. Het is ook gemakkelijk, zeker omdat ik de laatste tijd nogal veel onderweg ben. Dan is het leuk om een thuishaven te hebben, waar altijd mensen zijn die je graag zien. Bovendien geeft me dat ook de kans om goed te sparen en om zo een appeltje voor de dorst aan te leggen. Van het geld dat ik met optreden en platenverkoop verdien, probeer ik zoveel mogelijk opzij te leggen." 

Taxi papa

"Momenteel rijdt mijn vader me overal naartoe: naar elk optreden of elke acte de présence. Dat is niet omdat ik geen auto kan of wil kopen – want op termijn wil ik zeker mijn eigen wagen – maar eerder omdat ik mijn rijbewijs nog steeds niet gehaald heb. Maar daar wordt aan gewerkt! (lacht)"

Shop ‘till you drop

"Mijn gitaren en mijn versterker waren tot nu toe mijn duurste aankoop. Een gitaar kost al makkelijk tussen de 2.000 en de 3.000 euro. Een versterker is nog duurder. Dus ja, ik investeer wel in mijn carrière. Waar ik ook zonder nadenken veel geld aan kan uitgeven is aan kleren. Dat klinkt vreemd voor een man, maar ik ga echt heel graag winkelen. Twee of drie keer per jaar laat ik me dan helemaal gaan en kijk ik niet naar de rekening."

Altijd werk als verzorger

"Stel nu – ik hoop het natuurlijk niet - dat het allemaal niet loopt zoals ik verwacht had, dat ik er niet in slaag om te leven van mijn muziek, dan kan ik nog altijd terugvallen op mijn diploma verzorging. Ik heb bejaardenvezorging gestudeerd, en zoals je wel zal weten is er in die sector altijd gebrek aan personeel. Bovendien werk ik heel graag met bejaarden: je krijgt er zoveel van terug. Ik moet me dus geen zorgen maken om mijn toekomst: muziek of bejaarden, het komt wel goed."

Tekst: Marjorie Blomme - Foto: Bart Musschoot

Kijk ook in de portemonnee van
- Roos Van Acker
- Tom Waes
- Merho