Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Waar verdienen gezinnen het meest?

Kinderen krijgen kost geld. Om ouders een duwtje in de rug te geven, voorzien de meeste overheden fiscale voordelen voor koppels met kinderen. Al zijn de stimuli in het ene land al rijkelijker dan in het andere. Welke landen zijn financieel het interessantst voor gezinnen?

Luxemburg meest, Mexico minst voordelig

Op basis van cijfers van de OESO vergeleek The Economist voor 23 landen de verschillen tussen het gemiddelde brutosalaris en het uiteindelijke nettoloon van koppels met en zonder kinderen. Luxemburg staat helemaal bovenaan de ranglijst. Het gemiddelde brutojaarloon ligt er op 41.247 euro. Een getrouwd koppel met één inkomen en twee kinderen houdt er netto gemiddeld 40.860 euro aan over, een alleenstaande zonder kinderen ongeveer 30.700 euro.

In Mexico is er geen enkel verschil tussen het nettoloon van koppels met en zonder kinderen. Het gemiddelde brutojaarloon ligt er op 8.651 euro. Ook in Turkije houden koppels met kinderen nauwelijks meer over.

De 10 interessantste landen voor gezinnen

1. Luxemburg
2. Zwitserland
3. Groot-Brittannië
4. Zuid-Korea
5. Ierland
6. Nederland
7. Australië
8. Verenigde Staten
9. Duitsland
10. Japan

België op de 11de stek

In België verdienen gezinnen met twee kinderen ongeveer 28.000 netto per jaar. Daarmee valt België net buiten de top 10. Een alleenstaande zonder kinderen moet het jaarlijks met 8.000 euro minder stellen. Het gemiddelde brutojaarloon ligt op 35.246 euro.

Tsjechië: nettoloon hoger dan brutoloon

In Tsjechië ten slotte hebben koppels er alle voordeel bij om kinderen te krijgen, want dankzij talrijke maatrijgelen liggen de nettolonen van kroostrijke gezinnen er hoger dan de brutolonen. Terwijl het gemiddelde brutojaarloon op 15.709 euro ligt, verdienen gezinnen met kinderen gemiddeld 17.000 euro netto per jaar.

Bron: The Economist

Lees ook:
-
In welke regio in België verdien je het meest?
- Welke zijn de beste betaalde sectoren?
- Hoeveel verdien je extra met een universitair diploma?