Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Verdienen consultants minder dan voor de crisis?

Jazeker, het zijn moeilijke economische tijden, maar toch blijven financiële consultants gegeerd. De kredietcrisis heeft weinig of geen impact op hun salaris. Integendeel: de meeste verdienen meer dan voorheen.

Tevreden consultants, ondanks crisis

De financiële sector stond het voorbije anderhalf jaar in het oog van de storm, maar de impact van de crisis op de verloning van financiële consultants blijft héél beperkt, blijkt uit een onderzoek van Robert Half International uit 2009. De financiële professionals zijn over het algemeen tevreden over hun salarispakket, al geldt dat gemiddeld minder voor werknemers uit de banksector. Het meest tevreden zijn professionals in de externe audit en consulting (86%).

De gemiddelde lonen van financiële experts

  Brutomaandsalaris
3 tot 5 jaar ervaring 2.500 tot 4.200 euro
6 tot 9 jaar ervaring 3.725 tot 6.375 euro
10 tot 15 jaar ervaring 4.500 tot 7.400 euro
meer dan 15 jaar ervaring 5.000 tot 8.200 euro

Bedrijf betaalt tot 1.000 euro per dag voor een consultant

Bovenstaande bedragen zijn telkens exclusief bonussen. “Maar”, zegt Frédérique Bruggeman, directeur bij Robert Half International, dat zelf ook financiële mensen bij bedrijven plaatst. “Bonussen zijn ook niet zo wijd verspreid bij financiële consultants die op projectbasis werken, in tegenstelling tot financiële profielen die binnen een bedrijf werken. Een externe consultant werkt ofwel in loondienst van een bedrijf, ofwel als zelfstandige. In dat geval krijgt hij een bedrag per dag dat hij aan een bepaald project heeft gewerkt. Die dagprijs hangt af van de moeilijkheidsgraad van het project en de expertise en ervaring van de consultant. Die prijs varieert meestal tussen 400 en 800 euro per dag, maar er zijn ook consultants die, op het hoogste niveau dan wel, 1.000 euro per dag aanrekenen. De bruto maandwedde bij loontrekkende consultants ligt meestal tussen 4.500 en 6.000 euro, zonder bonussen. En bij die mensen heb je natuurlijk wel bonussen. Het is de project manager die zijn prijs bepaalt en zo een bonus incalculeert. Het kan zijn dat een ervaren manager zijn prijs aanpast omdat hij geïnteresseerd is in een bepaald project of in een bepaald bedrijf.”

Crisis weinig impact op lonen

Hoe sommige projectmanagers werken – in dienstverband voor een extern bedrijf of op zelfstandige basis – is hun eigen keuze. “Maar hoeveel ze verdienen schommelt natuurlijk meer wanneer ze zelfstandige zijn. Als het aanbod aan interimmanagers groot is of er de vraag is klein, dan laten ze normaal gezien ook hun dagprijs zakken: de wet van vraag en aanbod. Door de crisis waren er vorig jaar iets meer interimmanagers op de markt dan er projecten waren. Al viel dat heel goed mee. De financiële departementen zijn de meeste bedrijven niet afgeslankt, integendeel zelfs, ze worden alleen maar belangrijker. Bovendien behoren financiële profielen nog altijd tot de categorie van het knelpuntberoep. Al bij al zijn de dagprijzen van zelfstandige consultants daardoor niet gezakt.”

Tekst: Dominique Soenens

Lees ook:
- Hoeveel verdien je bij Coca-Cola?
- Hoeveel verdien je op de helpdesk?
- Hoeveel verdient EU-commissaris De Gucht?