Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Verdiende Vande Lanotte iets extra als koninklijk bemiddelaar?

Johan Vande Lanotte moest gisteren de handdoek in de ring gooien als koninklijk bemiddelaar. Kon de senator rekenen op een extra vergoeding voor zijn bijkomende functie?

Vacature.com polste bij Carl Devos, politoloog en hoogleraar aan de faculteit politieke en sociale wetenschappen van de universiteit Gent.

Vande Lanotte was de laatste maanden intensief bezig aan zijn bemiddelingsopdracht. Verdient hij iets extra met zijn bijkomende taak?

“Neen, op financieel vlak werd hij niet extra vergoed voor zijn taak. Ook voor de logistieke en technische ondersteuning moet hij zelf zorgen. Voor de uitoefening van zijn job als bemiddelaar rekent hij daarom op zijn medewerkers of die van zijn partij. Als senator heeft hij sowieso een aantal vaste medewerkers, die worden dan voor deze taak ingeschakeld.”

“Gevraagd worden door het paleis wordt gezien als een eretaak, iets dat je niet zomaar weigert. Het feit dat de koning je deze taak toevertrouwt is een erkenning van je capaciteiten. Het is een zaak van staatsmanschap, een verantwoordelijkheid die je moeilijk langs je neer kunt leggen als je gevraagd wordt.”

Lees hier meer over het loon van een senator.

Hoe wordt een koninklijk bemiddelaar aangesteld?

“De beslissing om iemand als koninklijk bemiddelaar aan te duiden, is een besluit dat de koning uiteraard niet alleen neemt. Samen met zijn kabinet en na het raadplegen van de belangrijkste spelers in het veld duidt men iemand aan. De koning probeert er voor te zorgen dat hij zoveel mogelijk steun verwerft voor zijn beslissing.”

“In dat opzicht was de aanstelling van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte wel wat gecontesteerd. N-VA werd in die beslissing niet geraadpleegd en uitte heel wat kritiek bij zijn aanstelling.”

 “Een echt draaiboek is er niet bij de aanstelling. De termijn, opdracht  en ook de titel van de functie - bijvoorbeeld verkenner, verduidelijker, bemiddelaar, ... - wordt op dat moment bedacht.”

Wie komt in aanmerking voor de functie?

“Het moet iemand zijn die vertrouwen geniet bij politici en kan terugvallen op een hoop ervaring. Voor Vande Lanotte komen zijn eerdere posities van partijvoorzitter, minister van begroting en ook zijn functie als hoogleraar grondwettelijk recht zeker van pas in deze situatie."

“De vijver waaruit de koning kan rekruteren is om deze redenen niet eindeloos. Ik denk dat hij in de toekomst nog meer beroep zal moeten doen op jongere federale politici.”

Lees hier het CV van Johan Vande Lanotte

Foto: Pieter Morlion