Verdien jij meer of minder dan de gemiddelde Belg? En hoe komt dat?

Verdien jij meer dan 3.300 euro bruto per maand? Proficiat! Dan zit je boven het gemiddelde dat een Belg die voltijds werkt in 2013 verdiende, volgens de cijfers van de FOD Economie. Dit zijn de factoren die jouw brutoloon beïnvloeden.

 

1. De job die je doet

Hoeveel je verdient, is in de eerste plaats afhankelijk van je job. CEO’s van grote ondernemingen verdienen het best (gemiddeld 9.018 euro bruto), kelners en barmannen hebben de laagste lonen (2.129 euro bruto). In de top tien van best betaalde beroepen staan verder managers, kaderleden, ingenieurs en natuur- en scheikundigen. In de top tien van slechts betaalde vind je onder meer kappers, schoonmakers, kassiers en winkelbediendes.

 

2. De sector waarin je werkt

Ook de sector waarin je werkt, is bepalend. In de petrochemie bedraagt een gemiddeld bruto maandloon 5.039 euro. Dat is 53% boven het nationale gemiddelde. Ook de sector van consultancy scoort goed, net als de ICT-branche en de farmasector. Sectoren met lage lonen zijn onder meer de horeca (28% onder het gemiddelde), verblijfstoerisme en de afvalsector.

 

3. De studies die je hebt gedaan

De studies die je deed, spelen uiteraard ook een rol. Met een masterdiploma verdien je 56% meer dan het gemiddelde, bachelors maar 8%. Als je enkel een diploma lager secundair hebt, verdien je 20 procent minder dan de gemiddelde Belg.

 

4. Je leeftijd

Een andere factor die meespeelt, is je leeftijd, vooral bij bedienden. Bedienden van 60 jaar of ouder verdienen driemaal zoveel als hun collega's die nog geen twintig zijn. Bij arbeiders verdienen de 60-plussers een derde meer dan hun jongste collega's.

 

5. De plaats/stad waar je werkt

Ook waar je werkt, heeft een invloed op wat je verdient. Pendelen naar Brussel loont: de lonen liggen er 16% hoger dan het gemiddelde. Ook in Waals- en Vlaams-Brabant liggen de lonen hoger. In het arrondissement Dinant liggen de lonen het laagst: 23% onder het gemiddelde. Ook in de arrondissementen Veurne en Marche-en-Famenne liggen de lonen lager.

 

Krijg jij je het loon dat je verdient? Check it out met ons salariskompas.

 

Bron: HLN.