Van welk salaris word je gelukkig?

Weinig begrippen zijn zo ongrijpbaar als ‘geluk’. Maar je kunt het blijkbaar wel berekenen. Economische maatstaven verbinden aan geluk lijkt wat kies, maar toch: om ‘perfect gelukkig’ te zijn, zou je 20.416 euro netto per maand - of 125.000 euro per jaar - moeten verdienen.

Dat komt in elk geval naar voren uit een internationale studie door de Zweedse verzekeringsmaatschappij Skandia International. Zij bevroegen 5.000 mensen in Azië, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. Vooral de respondenten uit het Oosten jagen de cijfers de hoogte in: de inwoners van Dubai schatten het jaarlijkse ‘geluks’salaris op 210.000 euro, de Singaporezen op 175.000 euro en de Hongkongers op ongeveer 150.000 euro. De Europeanen zijn over het algemeen iets minder gulzig: de Britten geloven dat ze met een jaarsalaris van zo’n 100.00 euro (of 8.333 euro per maand) perfect gelukkig zouden zijn, de Fransen met 90.000 euro en de Duitsers met 65.000 euro.

 

Hoger loon = groter welbevinden

Globaal genomen neemt de tevredenheid over het eigen leven toe naarmate de inkomsten toenemen. Volgens Nobelprijswinnaar Economie 2002 Daniel Kahneman en zijn collega-econoom aan de universiteit van Princeton Angus Deaton, stijgt ook het emotioneel welbevinden mee. Of toch tot op een hoogte van 75.000 dollar, want daarboven stijgt noch het geluksgevoel noch het bevrijd zijn van stress of ongeluk verder mee. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse instituut Gallup, dat elk jaar de evolutie van het welbevinden over de hele wereld meet.

 

Geld maakt dus niet onbeperkt gelukkig, maar ons salaris heeft wel degelijk invloed op ons geestelijk welzijn. En op ons liefdesleven, zo blijkt uit een verrassende studie van de Universiteit van Cambridge. Daar amuseerde een groep onderzoekers zich met het vergelijken van salariscurves en het ritme van de seksuele activiteit. De resultaten spreken voor zich: uit de analyse van de gegevens van 8.000 respondenten van 26 tot 50 jaar bleek dat zij die vier of meer keer seks hadden per week, gemiddeld 5% meer verdienden dan de anderen. Iets om in je achterhoofd te houden bij je volgende salarisonderhandelingen.

 

Benieuwd hoeveel de Belg gemiddeld per maand verdient? Je leest het hier.