Tia stopt: welke premies ziet ze aan zich voorbij gaan?

De Antwerpse hoogspringster kondigde deze week het einde van haar seizoen aan. Reden : de zwangerschap van haar tweede kindje. Of ze nog terugkomt, is niet zeker. Zeker is wel dat ze door haar seizoen vroegtijdig af te breken, enkele mooie premies verloren ziet gaan.

Titel verdedigen op Olympische Spelen Londen?

Noch Hellebaut zelf noch haar coach willen het hebben over een definitief einde van haar carrière. "In theorie is een comeback niet onwaarschijnlijk", stellen ze. Tia Hellebaut stopte al eens eerder in 2008 na haar gouden medaille van de Olympische Spelen in Peking. Het doel van haar eerste comeback was haar gouden titel te verdedigen op de volgende Olympische Spelen in Londen. Of dit gaat lukken, is uiteraard niet zeker. Hellebaut verwacht haar kindje in februari 2011. 17 maanden heeft ze dan om zich klaar te stomen voor de Spelen. Ze zal dan 34 jaar zijn.

De winstpremies van de Memorial Van Damme

Door haar zwangerschap komen een aantal wedstrijden die op haar agenda stonden, in het gedrang. Zo zal Hellebaut de Memorial Van Damme aan zich voorbij moeten laten gaan. Het kon haar nochtans aardige winstpremies opleveren:

Ranking (per discipline) Winstpremie
1 $ 10.000
2 $ 6.000
3 $ 4.000
4 $ 3.000
5 $ 2.500
6 $ 2.000
7 $ 1.500
8

$ 1.000

Bron: premies Diamond League

Bloso ambtenaar

"We hebben vaak de neiging om te overschatten wat Belgische atleten verdienen. In het geval van Tia zijn de gouden jaren op enkele vingers te tellen: 2006, 2007 en 2008. Daarvoor was ze een gemiddelde atleet die geen uitzonderlijke resultaten behaalde", legt Philippe Vande Weyer, sportjournalist van Le Soir, uit.

"De basis van haar verdiensten is het loon dat ze uitbetaald krijgt door Bloso. Zij wordt uitbetaald volgens de barema's van de Vlaamse ambtenaar. Omdat ze een universitair diploma Chemie behaalde, wordt ze vergoed op A-niveau. Ik denk wel dat dit een mooi loon is."

"Een andere bron van inkomsten zijn de sponsorcontracten die Hellebaut heeft lopen. Haar sportuitrusting wordt vergoed door sportmerk Asix. Ze is ook het gezicht van Pizza Hut. De winstpremies die ze verdient bij bepaalde prestaties op grote wedstrijden, zoals haar gouden medaille in Peking, mag je bij haar verdiensten rekenen. De individuele basispremie voor een gouden medaille op de Olympische Spelen in Peking was 50.000 euro. We moeten deze bedragen wel relativeren, het zijn niet de astronomische sommen geld die bijvoorbeeld in de voetbalwereld circuleren."

Tekst: Laurent Depre

Lees ook:
- Hoeveel verdienen Kim en Justine met hun tennis?
- Hoeveel verdient de 17-jarige Romelu Lukaku?
- Hoeveel verdient Alberto Contador met de Tour?