Te laag salaris en hoge werkdruk belangrijkste redenen voor stress

83% van de Amerikaanse werknemers krijgt stress van hun werk. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de werkdruk en te lage lonen. Dat blijkt uit de ‘2013 Work Stress Survey’, een onderzoek dat Harris Interactive in opdracht van Everest College uitvoerde bij 1.019 werknemers.

De werkloosheid in de VS mag dan weer dalen, de stress doet dat allerminst. Meer dan acht op de tien Amerikanen heeft last van werkstress, terwijl dit vorig jaar nog ruim zeven op de tien was.

Voor het derde jaar op rij is een te laag loon de belangrijkste reden voor die stress. Deze keer staat een te hoge werklast mee op de gedeelde eerste plaats in de ranglijst. Beide factoren worden door 14% van de ondervraagden aangehaald als belangrijkste reden voor hun werkstress.

De volledige rangschikking ziet er als volgt uit:
1 Te laag loon 14%
  Te hoge werklast 14%
3 Irritante collega's 11%
  Pendelen 11%
5 Jobinhoud 8%
6 Work-lifebalans 7%
7 Gebrek aan promotiekansen 6%
8 Angst voor ontslag 4%

Ook de loonkloof komt in dit onderzoek naar voren: 18% van de vrouwen zegt dat een te laag loon hun belangrijkste stressfactor is, bij mannen is dat slechts 10%. Een laag salaris komt bij mannen dan ook pas op de derde plaats in de rangschikking. Op één staat bij hen de hoge werkdruk (14%) en op twee irritante collega’s (12%).

Er zijn ook werknemers die geen enkele vorm van werkstress ondervinden. 17% kan helemaal niets bedenken dat hen stresseert op de werkvloer. Vooral ouderen blijven te allen tijde cool. 38% van de 65-plussers zegt totaal geen werkstress te ervaren.