Spaanse luchtverkeersleider: 200.000 euro per jaar. Hoeveel verdien je in België?

Het voorbije weekend legden de luchtverkeersleiders in Spanje het luchtverkeer lam door een wilde staking. Ze voerden actie uit onvrede met de werkomstandigheden en hun salaris. Hoeveel verdienen de luchtverkeersleiders in Spanje? En hoe zit het voor hun Belgische collega's?

Spanje: gemiddeld 350.000 euro per jaar

Gemiddeld konden de luchtverkeersleiders in Spanje het voorbije jaar rekenen op een jaarloon van 350.000 euro, zo schrijft The Guardian. Het hoogste loon bedroeg zo'n 900.000 euro per jaar. 30 andere luchtverkeersleiders verdienden meer dan 720.000 euro per jaar. En 130 Spaanse luchtverkeersleiders zagen per jaar meer dan 600.000 euro op hun loonbriefje verschijnen.

Hun contract bepaalde dat ze 1.000 werkuren per jaar moeten kloppen. De meesten doen daar gemiddeld per jaar nog zo'n 600 overuren bij. Overuren werden in de regel driedubbel betaald. Na een beslissing van de Spaanse regering zagen de luchtverkeersleiders hun gemiddeld jaarloon dalen tot 200.000 euro. Voor de 1.600 werkuren per jaar werd er besloten enkel een normaal loon uit te keren.

De onvrede bij de publieke opinie bleek zeer groot nadat de luchtverkeersleiders besloten het werk neer te leggen. Als uitzonderlijke regel besloot de Spaanse regering de 'staat van alarm' af te kondigen. Op die manier werden de luchtverkeersleiders verplicht het werk te hervatten.

België: tussen 5.900 euro en 6.900 euro bruto per maand

Bij Belgocontrol, het autonoom overheidsbedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in België, laat men weten dat een ervaren luchtverkeersleider (de torenluchtverkeersleider, de approach luchtverkeersleider en de en route luchtverkeersleider) tussen de 5.900 euro en 6.900 euro bruto per maand verdient. Een luchtverkeersleider in spe die aan het begin van zijn opleiding staat, heeft al vanaf de eerste dag van zijn opleiding recht op salaris. Hij verdient ongeveer 1.700 euro bruto per maand. Wanneer je geslaagd bent voor de opleiding en de operationele stage wordt het salaris verhoogd naar ongeveer 3.100 euro bruto per maand.

Wat doet een luchtverkeersleider?

In België zijn luchtverkeersleiders verantwoordelijk voor de begeleiding en de controle van de vertrekkende en aankomende vluchten op alle Belgische luchthavens en van vluchten die het Belgische luchtruim en sommige delen van het luchtruim van buurlanden kruisen. Per maand zijn dat ongeveer 50.000 vluchten.