Solliciteren? Onderhandelen over je loon mag weer

38% van de Belgische humanresourcesmanagers is, vergeleken met vorig jaar, meer bereid om met kandidaten over het salaris te onderhandelen. Daarmee zitten we nog wel flink onder het Europese gemiddelde van 54%. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.200 hr-managers in Europa, uitgevoerd in opdracht van headhunter Robert Half.

 

In ons land bestaan er vaak verschillen tussen de gewesten en dat is in dit onderzoek niet anders. Hr-verantwoordelijken in Vlaanderen (44%) zijn in grotere mate bereid om over het loon te praten dan hun tegenhangers in Wallonië (37%) en Brussel (33%). Toch zegt 40% dat hierin geen verandering is gekomen en 16% is zelfs minder bereid. België bungelt wel achter aan het Europese peloton. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staan op kop met respectievelijk 67% en 65%.

 

Sterke positie

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux, legt uit: “De arbeidsmarkt is stilaan aan het veranderen: er zijn meer jobmogelijkheden en steeds meer kandidaten gaan actief op zoek naar een nieuwe baan. Ook al houden veel Belgische hr-managers rekening met deze evoluerende arbeidsmarkt door hun toenemende bereidheid om over het loon te onderhandelen, toch hinkt België achter op de rest van Europa. Bedrijven dienen echter voldoende rekening te houden met het feit dat topkandidaten die over veel gevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken, geregeld meerdere jobaanbiedingen ontvangen en in een sterke positie staan om over het loon te onderhandelen. Het is daarom belangrijk een competitief verloningsbeleid te ontwikkelen, niet alleen om topwerknemers aan te werven, maar ook om ze te behouden.”