Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Slechts 1 op de 5 romanschrijvers kan inkomen bijeenschrijven

Signeren op de Boekenbeurs lijkt prestigieus maar het drijft de verkoop van romans niet echt omhoog. De auteurs duiken er op omdat hun uitgeverij graag wat activiteit ontplooit op haar stand en om er collega’s te ontmoeten.

Uit de recente enquête van de Vlaamse auteursvereniging waaraan 113 romanschrijvers deelnamen, krijgen we ook een inzicht op de inkomsten van onze schrijvers.
Een gemiddeld schrijversgezin kan elke maand terugvallen op een gezamenlijk inkomen van 2.820 euro netto. Dit is een stuk lager dan het Vlaamse gemiddelde van 3.282 euro.

De literaire inkomsten vertegenwoordigen gemiddeld slechts een kwart van het binnenkomende geld. Vier op de vijf auteurs komen niet rond met de vruchten van hun pen. Slechts een op de vijf in Vlaanderen kan een echt inkomen bijeen schrijven.

Vooral Vlaamse subsidies trekken de situatie in een derde van de gezinnen recht. Deze groep ontvangt jaarlijks 4.000 tot 15.000 euro als artistieke steun. Daarnaast zorgen het schrijven van artikels of het geven van lezingen voor wat bijkomende centen, gemiddeld tussen 100 tot 500 euro per jaar. Leen- en kopierechten zijn goed voor wat peanuts.

Bron: Vlaamse Auteursvereniging, Inkomensonderzoek bij literaire auteurs in Vlaanderen, 2011