Ruim 1 op 2 kmo's geeft ecocheques

 

In de loop van februari 2010 vroeg SD Worx aan 17.899 kmo's of ze hun werknemers ecocheques hebben gegeven. Iets meer dan de helft van de bedrijven antwoordde positief op die vraag. Wel bleken er grote verschillen te bestaan tussen sectoren.

Sommige sectoren hebben massaal ecocheques uitgereikt, terwijl andere amper interesse toonden. Dat komt omdat grote sectoren de bedrijven toelating gaven een ander loonvoordeel of nettoverhoging in te voeren. Hoewel er een cao was afgesloten, kregen bedrijven dus individueel de keuze al dan niet ecocheques te gebruiken voor de loonsverhoging bovenop de index, of te opteren voor een andere vorm van opslag (cash, verhoging maaltijdcheques,…)

Groot succes bij drukkerijen, elektriciens en metaalindustrie

Binnen het paritair comité van de elektriciens kende 77% van de kmo’s ecocheques toe, goed voor liefst 83% van het personeelsbestand. Ook in de metaalsector is de ecocheque een succes: 77% van de arbeiders kreeg het nieuwe betaalmiddel. Koploper zijn echter de drukkerijen. Daar koos 84% van de ondernemingen voor de ecocheque en bereikte daarmee 90% van het werknemersbestand.

Amper succes in chemie, schoonmaak en houtbewerking

In de chemiesector ontving slechts 6,6% van de arbeiders en 6,2% van de bedienden ecocheques. In de houtbewerking lag dat aantal nog lager, op amper 2,7%. Helemaal onderaan bungelde de schoonmaaksector, met slechts 1,6% van de medewerkers.

De reden voor dit zeer beperkte succes is dat kmo’s uit deze sectoren op ondernemingsniveau een beslissing hebben genomen. In de chemiesector worden maar zelden beslissingen op sectoraal niveau genomen. Het inititiatief ligt er nog altijd bij de individuele ondernemingen zelf.

Lees ook: Wat kan je kopen met je ecocheques?

I.s.m. SD Worx