Reddingsactie mijnwerkers: hoeveel brengt deze ramp hen op?

Eén voor één worden de Chileense mijnwerkers gered uit de benarde situatie waarin ze sinds 5 augustus verkeren. Niet alleen kommer en kwel, want door de enorme media aandacht houden de mijnwerkers er ook een aardige duit aan over.

Boek: 119.000 euro per persoon

Plannen voor een boek over de 33 mijnwerkers en hun uitzonderlijke avontuur zijn al in de maak. De Chileense krant El Mercurio de Antofagasta berekende dat voor een geschatte verkoop van 100.000 exemplaren elke mijnwerkeer zo'n 119.000 euro zou kunnen opstrijken. Meer dan 1.000 journalisten uit 39 landen staan ondertussen ook op post om de mijnwerkers te strikken voor het allereerste interview. Daarvoor wordt tot 258.000 euro geboden.

Schadevergoeding: 7,2 miljoen euro per persoon

Ook de reclamejongens zien hun kans schoon om mee te genieten van de populariteit van de kompels. Zo werden de mijnwerkers al gepolst voor spots over bier, chocoladerepen, boormachines en verrassend genoeg een erectiepil met de naam 'Revive' ofwel 'Herleef'.

De mijnwerkers kunnen ook rekenen op enkele gulle giften. Zo biedt de rijke Chileense zakenman Leonardo Farka alle mijnwerkers een geldsom van 7.200 euro aan. Een Grieks mijnbedrijf nodigt de mijnwerkers en familie dan weer uit voor een gratis weekje vakantie in Griekenland. Voetbalploeg Real Madrid beloofde de mijnwerkers al om gratis een match bij te wonen in hun Spaanse voetbalstadion. Daarbovenop ontvangt iedere mijnwerker ook een gratis iPod van Steve Jobs.

Maar de schadevergoeding die de mijnwerkers claimen zal de grootste bron van inkomsten zijn. Via hun familie hebben enkele mijnwerkers al gerechtelijke stappen gezet om 7,2 miljoen euro te eisen van hun werkgever.