Queen Elizabeth verdient 51.000 dollar per dag

Dat ze er een lange loopbaan op nahoudt is het minste wat je kan zeggen van Queen Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk. Ze besteeg de troon toen ze 25 jaar was, en ze viert dit weekend haar diamanten jubilieum: 60 jaar op de troon.

Omdat het traditie is dat monarchen regeren tot hun dood eerder dan troonsafstand te doen, ziet het ernaar uit dat ze daar nog een tijdje blijft zitten.

Jaarlijks krijgt de koningin een dotatie van 12,9 miljoen dollar. Dat is een goeie 51.000 dollar per dag, geld dat vooral gebruikt wordt voor personeelskosten en onderhoud van de vele eigendommen. Haar zoon, kroonprins Charles, ontvangt 26 miljoen dollar per jaar, of 104.000 dollar per dag.

Eigendom

Elizabeth is eigenaar van Balmoral Castle in Schotland, verschillende boerderijen, kunstwerken, juwelen en één van de grootste postzegelcollecties ter wereld, een verzameling opgebouwd door haar grootvader. De juwelen die eigendom zijn van de koningin mogen het land verlaten, in tegenstelling tot de kroonjuwelen. Daarom draagt de Elizabeth op staatsbezoek steeds tiara's en halskettingen uit haar eigen collectie. Alles samen is dit ongeveer 500 miljoen dollar waard.

Crown Estate

Daarnaast mag de koningin ook gebruik maken van de Crown Estate: zaken die eigendom zijn van "de kroon", maar haar persoonlijk bezit zijn. Hiertoe behoort onder andere onroerend goed voor een waarde van 10 miljard dollar, plus Buckingham Palace (dat geschat wordt op ongeveer 5 miljard dollar). Ook de Royal Art Collection, de kroonjuwelen en alle zwanen op de Thames zijn eigendom van de kroon. Dit dateert uit de periode dat zwanenvlees als een delicatesse beschouwd werd.