Philippe Gilbert "2.500 euro netto als eerste loon"

2011 is alweer een topjaar voor Gilbert. De Belgisch kampioen kroonde zich tot officieuze koning van de eendagskoersen, won een rit in de Ronde van Frankrijk en mocht er even in de groene, gele én bolletjestrui rijden. Welke tips geeft deze prof aan jonge renners?

Eerste job

“Mijn eerste professionele contract gaat terug naar 1 januari 2003. Ik was twintig en mijn droom werd werkelijkheid: ik mocht beginnen in het team van de ‘Française des Jeux’. Sinds ik 14 jaar en half ben, rijd ik al met de fiets: in de voetsporen van mijn broer. Bovendien had ik het voordeel om in Remouchamps te wonen: je ziet er vaak renners passeren, denk maar aan 'Luik-Bastenaken-Luik'.”

“Als junior besefte ik al dat ik kwaliteiten had, maar door mijn engagement bij 'Française des Jeux' had ik nu ook de kans om bij de profs te geraken. In het begin was het niet gemakkelijk: je moet terug van nul beginnen, je moet  leren samenwerken met je team,... Kortom, ik moest mij constant bewijzen.”

Eerste loon

2.500 euro netto per maand, zoveel bedroeg mijn eerste loon. Iets wat ik op dat moment goed kon gebruiken aangezien er in die tijd geen enkele steun van de Waalse regering was op sportief vlak. Voordat ik dit contract had, was ik twee jaar werkloos. Geen makkelijke periode, zeker omdat ik op dat moment samen was met iemand.”

Mijn eerste stappen als prof

“Ik bleef zes jaar bij ‘Française des Jeux’. Een periode waarin ik heel wat ervaring heb opgedaan: 200 dagen per jaar maak je deel uit van een team waardoor je moet leren samenwerken en leren communiceren. Bovendien is het reizen een grote aanpassing: ik deed het al toen ik nog bij de junioren zat, maar dat is niets vergeleken met de vele reizen die profs maken."

“Het eerste jaar was pure voorbereiding, een soort van testfase waarin je leert om te reageren op allerlei situaties. Na ‘Dauphiné libéré' in juni 2000, waar ik andere renners hielp om zich te positioneren, was er de 'Ronde van de Toekomst', wat eigenlijk zoveel is als een miniversie van de 'Tour de France' voor renners jonger dan 25 jaar. Samen met mijn teamgenoten eindigden we op de vierde plaats, kregen we de winst van de etappe en de groene trui. Het is zoals een doop: achteraf krijg je het respect van de ouderen.”

Na mijn carrière

“Daar denk ik nog niet aan, zelfs al is het dit jaar mijn negende seizoen als pro. Ik wil blijven fietsen tot de Olympische Spelen van 2016 in Brazilië."

"Ondertussen heb ik wel een kledinglijn op de markt gebracht, Phil East. Misschien dat dat wel een mogelijke weg is dat ik insla als mijn carrière als renner erop zit.”

Raad voor jonge renners

- Je moet erin geloven, zelfs al zijn er mensen die dat niet doen
- Luister naar de raad die ouderen je geven, zeker als het komt van de juiste mensen
- Het is belangrijk om ouders te hebben die je vertrouwen zonder dat ze je onder druk zetten