Opmerkelijke extralegale voordelen: van relatietherapie tot een ballenbad

Krijg jij relatietherapie, kinderopvang en een bed om een dutje te doen op het werk? Je kan het zo gek niet bedenken, maar in een aantal hippe (technologie)bedrijven in Amerika zijn zulke extralegale voordelen wel de regel.  Hoe zit het dan met hun werknemers in België? Hebben personeelsleden van Facebook in ons land ook recht op originele extralegale voordelen?

Uit de resultaten van de Grote Salarisenquête 2014 blijkt dat bijna alle werknemers bovenop hun brutoloon recht hebben op een of meerdere extralegale voordelen. Een vergoeding voor woon-werkverkeer, maaltijdcheques en de hospitalisatieverzekering zijn de meest populaire. De helft van de werknemers heeft recht op een pensioenplan of een groepsverzekering. Een vijfde rijdt met een wagen van de werkgever.

Kers op de taart                                                                   

Er zijn bedrijven, zoals Facebook en Google, die uitpakken met originele extralegale voordelen. Die voordelen of comfortdiensten worden ‘new age benefits’ genoemd en moeten de medewerkers toelaten om hun professioneel en hun privéleven te combineren. Het kan gaan over was- en strijkdiensten, kinderopvang, fitnessabonnementen of een medische check-up die terugbetaald wordt door de werkgever. Die voordelen maken geen deel uit van het basissalarispakket, maar zijn eerder de spreekwoordelijke kers op de taart.

Wie bij Facebook in Amerika werkt, werkt in een wereld op zich, met een gamesroom, snoepwinkel, kapper en fietshersteller. “In België moeten we ons houden aan de Belgische wetgeving”, zegt Alexis Lebedoff. Hij is Country Lead bij Facebook Belgium en was de eerste werknemer van de sociale netwerksite in België. Nu werken ze er met vijf man. “Door die wetgeving krijgen we hier in België dezelfde benefits als werknemers in ieder ander bedrijf in het land. We hebben niet dezelfde voordelen als de werknemers in Amerika.”

Optimale werkplek

“De hoofdkantoren in Amerika, Dublin en Londen zijn ook helemaal niet te vergelijken met een klassiek bedrijf. Ze doen er alles aan om een optimale werkplek aan te bieden”, gaat Lebedoff verder. Maar ook in België probeert Facebook dat te doen, binnen het wettelijke kader. “Facebook is heel flexibel als werkgever, want de work-lifebalans is heel belangrijk. Telewerken is daardoor helemaal ingeburgerd in de bedrijfscultuur. We krijgen alle mogelijke middelen om ons werk goed te kunnen doen, zoals de juiste apparatuur en IT-ondersteuning. Omdat het bedrijf op deze manier met zijn werknemers omgaat, is leuk om voor Facebook te werken.”

Enkele opmerkelijkste benefits

Relatietherapie

Het consultancybedrijf Deloitte biedt volgens de New York Times therapie aan voor de werknemers die in een huwelijkscrisis zitten. Ook voor vruchtbaarheidsproblemen springt het bedrijf bij. Daarnaast krijgen de medewerkers ook een persoonlijke trainer en een voedingsdeskundige terugbetaald.

Adoptie

Facebook schiet volgens de New York Times de werknemers die een kind willen adopteren financieel te hulp. Als iemand moet overwerken, mag zijn gezin ook naar het werk komen om toch gezellig samen te eten.

Dutje

Op de kantoren van Google staan de zogenaamde 'sleep pods', waar de werknemers een dutje in kunnen doen.

Ballenbad

Zowel Google als Ikea hebben er een staan. Wat het doel precies is, is niet helemaal duidelijk.

Huishoudhulp

Werknemers van het bedrijf achter de app Evernote krijgen thuis twee keer per maand een poetsvrouw over de vloer.

Babysitter

Het biotech bedrijf Genentech biedt meeneemmaaltijden aan om thuis op te warmen en helpt werknemers op het laatste moment een babysitter te vinden als hun kind te ziek is om naar school te gaan.

Death benefit

De weduwnaar of weduwe van een overleden werknemer van Google heeft tien jaar lang recht op de helft van diens laatste salaris.

Eicellen

Het meest opmerkelijke voordeel is er een van Facebook en Apple. Zij willen werkneemsters, die hun eicellen willen laten invriezen, financieel steunen. Zo zouden ze hun professioneel en privéleven gemakkelijker kunnen combineren.