Ontvangt de paus een salaris?

Onder het alias Franciscus I leidt de Argentijn Jorge Mario Bergoglio de Rooms-katholieke Kerk. En dat doet hij blijkbaar goed, want het Amerikaanse magazine Time verkoos hem zopas tot Person of the Year.

Ontvangt de paus eigenlijk een loon?

Alle kosten vergoed

Neen, een maandelijks bedrag ontvangt de Heilige Vader niet. Maar het Vaticaan staat in voor al zijn kosten. Door de inkomsten die het instituut verwerft via onder andere de bijdragen van bisdommen, worden de kosten van de paus gedragen. De bisdommen van de Verenigde Staten, Duitsland en Italië zijn de grootste geldschieters.

Voor grote aankopen of voor de organisatie van de buitenlandse reizen van de paus wordt dit geld aangesproken. Het is zijn secretariaat in het Vaticaan dat instaat voor de financiële procedures.

Geen belastingen

Een ander groot voordeel waarvan de paus kan genieten, is de vrijstelling van belastingen. Uiteraard moet hij ook zelf geen huur betalen.

Persoonlijke assistent

In het dagelijkse leven wordt de paus bijgestaan door een persoonlijke assistent. Hij zorgt er voor dat de paus niets te kort komt.

Invloedrijke persoon

TimeGeld mag de paus dan wel niet krijgen, invloedrijk wordt hij zonder enige twijfel wel. Zijn voorganger Benedictus prijkte dit jaar nog op nummer 5 van de lijst met meest invloedrijke personen die het zakenblad Forbes jaarlijks uitbrengt. Hij moest enkel Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Poetin en Bill Gates laten voorgaan.

En nu verkoos het magazine Time de man dus tot persoon van het jaar.