Onderhandelen

Ter overweging...

 1. Als jij niet over je salariswensen spreekt, zal de 'tegenpartij' je een aanbod doen dat waarschijnlijk vastligt, waar geen rek meer in zit. De toekomstige werkgever zal zelden zeggen: 'Laten we hier de komende weken dan maar eens over onderhandelen.'
 2. Je kunt ervan uitgaan dat elke onderhandeling je tot voordeel strekt. Je wordt er altijd beter van. Maar als je de salarisonderhandeling uit de weg gaat, kost je dat geld!

Een salarisonderhandeling dient in een sfeer van vriendelijkheid te verlopen. Bij elke onderhandeling hoor je te denken:

 1. Het gaat om een proces van geven en nemen. Je kunt nooit voor 100% je zin krijgen.
 2. Het is een goede doelstelling om naar een 'win-win deal' te streven. Tenslotte hoop je in zee te gaan met of te blijven bij je werkgever.
 3. Er zijn altijd manieren te bedenken om de besluitvorming van de ander te vergemakkelijken. Dat is beter en plezieriger dan de tegenstander het leven zuur te maken.
 4. Je bent altijd veel beter af met een compromis. Van een patstelling kom je niet veel verder en het betaalt je huur of hypotheek evenmin... Daarbij zijn er mogelijkheden om af te spreken om op termijn toch tegemoet te komen aan je looneisen of door te groeien naar een nieuwe functie met een ander prijskaartje

Onderhandelaars zijn mensen

Onderhandelaars zijn in de eerste plaats mensen en geen abstracte vertegenwoordigers van de organisatie. Ze kunnen bijvoorbeeld een sterke behoefte hebben om aardig gevonden te worden. Schenk dus voldoende aandacht aan het menselijke aspect en denk aan het zelfrespect van de ander.

Elke onderhandelaar heeft 2 soorten belangen:

 1. dat van de organisatie waarvoor hij werkt en
 2. de relatie tussen jou en zijn organisatie.

Scheid het persoonlijke van het zakelijke. Zie elkaar niet als tegenstanders in een persoonlijk gevecht. Je tegenstander zal ongetwijfeld een andere zienswijze hebben dan jij. Ga daarom in de schoenen van de ander staan en bespreek elkaars denkbeelden.

Emoties van beiden kunnen een belangrijke rol spelen. Vraag je af wat de oorzaak is van die emoties. In sommige onderhandelingsgesprekken worden emoties nogal eens gespeeld (een woede-aanval, verdriet) om de tegenonderhandelaar onder druk te zetten. Vraag je enkele dingen af tijdens het gesprek :

 • Waarom maakt mijn onderhandelaarspartner eigenlijk deze opmerking?
 • Wat voor (bij)bedoeling zou hij mogelijk kunnen hebben?
 • Zou iets hem dwars kunnen zitten? Wat dan?

Kortom, zoek de mens achter je tegenspeler!

Bron: Alles over salarisonderhandelingen - drs. Jack J.R. van Minden - Uitgeverijg L.J. Veen

Meer info over onderhandelingstechnieken