Mogen maaltijdcheques en bedrijfsrestaurant gecombineerd worden?

"In het bedrijf waar ik werk is er een bedrijfsrestaurant waar wij iedere middag kunnen eten. Heb ik dan nog recht op maaltijdcheques?"
Het antwoord van Veerle Michiels, SD Worx

Is er een bedrijfsrestaurant dan mogen er onder strikte voorwaarden ook maaltijdcheques worden gegeven. Je mag in dat geval je cheques ook gebruiken in het restaurant.

Er is wel een verschil naargelang het een bedrijfsrestaurant betreft waar maaltijden beneden kostprijs aangeboden worden of één waar minstens de kostprijs van de maaltijd doorgerekend wordt aan het personeel.

Ter verduidelijking:

  • onder maaltijd verstaan we een soep of klein voorgerecht, een (warme) hoofdschotel, een dessert en een drank;
  • de kostprijs is de totale prijs die de maaltijd aan de werkgever kost.
    Deze prijs is vastgelegd op 5,91 EUR (bedrag geldig vanaf 01/01/2011).

Wanneer de maaltijden beneden kostprijs aangeboden worden in het bedrijfsrestaurant, dan ben je als werknemer verplicht de maaltijd te betalen met een volledige maaltijdcheque. Er mag in geen geval wisselgeld teruggegeven worden.

Wordt in het bedrijfsrestaurant minstens de kostprijs doorgerekend, dan is er geen cumulatieprobleem met de maaltijdcheque.

Hoe betalen?

De werknemer heeft de keuze om de maaltijd al dan niet met een maaltijdcheque te betalen.

Betaalt hij met een maaltijdcheque en de maaltijd kost minder dan de zichtwaarde van de maaltijdcheque, dan mag er wél wisselgeld teruggegeven worden.

In samenwerking met SD Worx