Loonkost: 1 Belg kost 14 Bulgaren

Het is geen verrassing: de loonkosten liggen in België hoger dan in de rest van Europa. Om competitief te blijven moeten de Belgische bedrijven de loonkost dus drukken. Het is omwille van die loonhandicap dat de regering een loonbevriezing heeft afgekondigd.

Maar hoeveel kost een uur arbeid in de verschillende Europese landen?

Bulgarije en Roemenië

Helemaal onderaan de ladder staat Bulgarije. Daar kost een arbeider gemiddeld 2,9 euro per uur, een bediende kost 3,7 euro.

Bulgarije wordt op de voet gevolgd door Roemenië, waar een bediende 4,5 euro per uur kost en een arbeider 3,8 euro per uur kost.

Over het algemeen is de staart van het peloton samengesteld uit Oost-Europese landen, zoals Litouwen, Letland, Polen, Hongarije ...

Zweden en België

Aan de top van het klassement vinden we Zweden. Een bediende kost er 41,9 euro per uur, een arbeider 43,8 euro.

Op de tweede plaats staat België, waar een bediende 40,4 euro per uur kost aan zijn werkgever. Een arbeider kost hier gemiddeld 41,9 euro per uur.

Voor één Belgische arbeider kunnen er dus 14 Bulgaren ingezet worden. Dat zorgt voor een concurrentieel nadeel voor Belgische bedrijven, en kan ondernemingen ertoe aanzetten om hun activiteiten te verhuizen naar landen waar de lagere kosten lager liggen.

Bekijk de grafiek (cijfers van 2012)

Bron: lexpress.be