Lonen Italiaanse tv-medewerkers op aftiteling

Als je dezer dagen naar de openbare omroep RAI zapt, moet je zeker eens blijven hangen. Het Italiaanse parlement besliste namelijk dat aan het einde van elk programma de salarissen van journalisten, regisseurs, presentatoren en betaalde gasten op de aftiteling komen te staan.

Ook de kosten van de productie kan je terugvinden in het rijtje. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen een journalistiek- of amusementsprogramma. Op die manier wil het Italiaanse parlement volledige transparantie.

Transparantie overheidslonen

Renato Brunetta van het ministerie van Ambtenarij vindt het alvast een goede zaak dat de kosten en salarissen van overheidsfunctionarissen openbaar worden. Vooral omdat de Italianen jaarlijks zo'n 100 euro kijk- en luistergeld betalen. Ook de directeur van de RAI, Mauro Masi, ziet geen graten in de belissing.

Ook parlementair werk openbaar?

De journalistenvakbond USIGRAI is verbaasd en vraagt zich in een persbericht af waarom deze drang naar transparentie enkel geldt voor de media: "We hopen binnenkort ook de kosten van openbare aanbestedingen te kunnen publiceren."

Bron: Villamedia

Lees ook:
- Te lang op het toilet = minder loon
- Je loonfiche ontrafeld
- Bijna 1 op 3 journalisten heeft burn-out of loopt hoger risico