Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Levert een paralympische medaille iets op?

De Olympische Spelen in Londen waren voor ons land enigszins een tegenvaller, maar de prestaties van onze Belgische atleten met een handicap op de Paralympische Spelen stellen niet teleur. Marieke Vervoort, Michèle George en het duo Kirsten De Laender/Pieter Cilissen brachten het aantal medailles voor ons land op vijf. Brachten deze prestaties hen ook iets op?

Op de Olympische Spelen is het zo dat wie in de top acht van zijn discipline belandt een individuele premie opstrijkt, tot 50.000 euro voor gouden medaillewinnaars. Die premies worden gesponsord door het Fonds Inbev-Baillet Latour dat sinds de Spelen van Peking financiële ondersteuning voor de atleten voorziet.

Premie

Paralympische atleten kunnen geen aanspraak maken op deze individuele premies. Wel voorziet het fonds een jaarlijkse premie die verdeeld wordt onder verscheidene paralympische atleten. Het Belgisch Paralympisch Comité bepaalt jaarlijks aan welke sporten en atleten men het bedrag wil besteden.

Tot vorig jaar bedroeg de premie 50.000 euro per jaar, vanaf 2012 is dit opgetrokken naar 75.000 euro per jaar. Bovendien wordt de premie verdubbeld in het jaar van de Spelen, waardoor dit jaar 150.000 euro kon verdeeld worden onder de atleten. "Ditzelfde bedrag besteden wij ook aan de Special Olympics voor atleten met een mentale handicap," vertelt Alain De Waele, secretaris-generaal van het Fonds Inbev-Baillet Latour. "Onze zorg is enerzijds een bijdrage te leveren aan de atleten zelf, niet aan de organisatie. Anderzijds willen wij deze aanmoedigen door bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe sporten."

Doel

De Waele legt uit waarom er geen medaillepremies zijn voor paralympische atleten: "De Paralympische Spelen en de Special Olympics hebben minder tot doel om de beste te zijn, maar wel om mogelijkheid te geven aan mentaal en fysiek gehandicapten om zich te ontwikkelen dankzij sport. Daarom ondersteunen we niet de besten maar wel de ontwikkeling van de sporten."

Het geld wordt gebruikt om materiaal aan te kopen, trainers en coaches te betalen, maar ook om transport te bekostigen. "Nu valt de kost van het transport mee, omdat Londen dichtbij is. Maar toen de Spelen vorige keer in Peking waren was het minder evident om de atleten met hun rolstoelen en materiaal op het vliegtuig te zetten."

Onder andere dankzij de premies van het fonds zullen maar liefst 40 Belgische atleten zich komende anderhalve week meten met andersvaliden van over de hele wereld. In 2008 verschenen slechts 21 Belgische atleten aan de start.