Leerkracht en hoogleraar: verschil in loon?

Schooldirecteur, kleuterjuffrouw, hoogleraar, ... Ook in het onderwijs verschillen de lonen per functie. Zijn de verschillen groot? We vroegen het aan een leerkracht lager onderwijs en een hoogleraar.

Leerkracht lager onderwijs: 1.900 euro netto per maand

 asset/31408
Reinhilde Claes (44) staat ongeveer twintig jaar in het basisonderwijs. Ze staat in de derde klas in de Gemeentelijke Basisschool in Houthalen-Helchteren en verdient netto 1.900 euro per maand.

“Iedereen wil natuurlijk altijd iets meer verdienen, maar ik ben tevreden met wat ik heb. Ik doe mijn job graag en er zijn ook enkele voordelen aan verbonden, zoals de vakantiedagen. Mijn loon werd tweejaarlijks geïndexeerd, maar binnen enkele jaren zit ik aan het plafond. Maar daar heb ik geen probleem mee. Ik heb geen kinderen, waardoor de financiële noden ook iets kleiner zijn. Het enige nadeel aan het lagere onderwijs is de vlakke carrière: je begint als leerkracht en dat blijf je ook. Er is geen streefdoel na verloop van tijd."

Wat mijn mening is over het feit dat schooldirecteuren en een hoogleraar aan de universiteit een heel pak meer verdienen in vergelijking met mij? Ik heb daar geen enkel probleem mee, echt waar. Ik heb maar drie jaar hoger onderwijs gestudeerd, dan kan je niet verwachten dat je hetzelfde verdient. Hoogleraars en professoren hebben een stuk langer gestudeerd en hebben wellicht ook een iets zwaardere job en meer taken dan ik."

"Schooldirecteurs zijn leerkrachten die doorgroeien naar een andere job en daar ook meer verantwoordelijkheid dragen. In vergelijking met die grotere verantwoordelijkheid verdienen ze niet eens heel veel meer, vind ik. Daar vind ik het loonverschil zeker niet te groot. Integendeel, je moet veel zin hebben om dat te willen doen.”

Hoogleraar aan de VUB: 3.800 euro netto per maand

asset/31400

Chris Lacor (54) werkt als hoogleraar in het departement toegepaste mechanica aan de VUB. Hij staat aan het hoofd van een onderzoeksgroep en is rechtstreeks verantwoordelijk voor een vijftiental mensen, waarvan er zowat twaalf mensen onderzoek doen.

“Ik doceer verschillende cursussen, maar het gros van mijn tijd gaat naar onderzoek. Ik verdien bruto ongeveer 7.500 euro, dat is netto 3.800 euro. Mijn echtgenote, die jonger is, en in een bedrijf werkt, verdient meer dan ik, en heeft ook nog een bedrijfswagen. Ze heeft ook wel een belangrijke functie in haar bedrijf, maar toch. In een gelijkaardige functie in de privésector zou ik waarschijnlijk een stuk meer kunnen verdienen. Daar tegenover staat dat ik een fantastische en boeiende job heb met veel vrijheid en met veel mogelijkheid om zelf initiatief te nemen. Onderzoek gebeurt in een wereldwijde context zodat ik vele internationale contacten en samenwerking heb."

"Ik werk veel meer dan 37,5 uur/week: ik moet alle mensen en alle projecten opvolgen, nieuwe projecten vinden en draag eindverantwoordelijkheid voor al die projecten. Het is net of ik een kleine kmo draaiende hou."

"Als ik van jou verneem dat iemand in het lager onderwijs, met enige anciënniteit, 1.900 euro netto verdient dan lijkt de loonspanning mij vrij klein. In bedrijven is de loonspanning voor bedienden alleszins groter.
De loonspanning in het onderwijs zou dus in mijn ogen iets groter mogen zijn. Het moet niet perse zoals in de privésector, maar een ruimere loonevolutie zou zeker niet mis zijn.”

Tekst: Dominique Soenens - Foto: Isabel Pousset