Krijg je voor een droomjob ook een droomsalaris?

Voor welke job krijg je nu eigenlijk het hoogste startloon? Niet geheel verwonderlijk blijkt uit de Salarisenquête 2014 dat werknemers met een einddiploma in de Geneeskunde en de Farmaceutische wetenschappen de lijst met hoogste startlonen aanvoeren. Ze worden op enige afstand gevolgd door zowat alle STEM-richtingen (STEM = science, technology, engineering and mathematics). Industrieel ingenieur is zoals gewoonlijk het enige niet-universitaire diploma in de top 10 van startlonen naar afstudeerrichting (op 8, met een gemiddeld startloon van 2.584 euro).

De professionele bachelors (HOKT) bevinden zich onder aan de lijst, met toerisme & recreatie en de kunstzinnige richtingen als hekkensluiters. Uitzondering bij de professionele bachelors zijn twee meer technische diploma’s (bouw en industriële wetenschappen), die we midden in het peloton terugvinden.

De tabel vermeldt voor de herkenbaarheid de ‘oude’ diplomaniveautitels: HOKT, HOLT en UNIV. Het hoger onderwijs kende intussen de BaMA-hervorming en de associatievorming tussen hogescholen en universiteiten. De ‘HOKT’- of ééncyclusopleidingen zijn de huidige professionele bacheloropleidingen. De ‘HOLT’- of tweecycli-opleidingen zijn de academische masters die traditioneel aan de hogescholen werden gedoceerd. ‘UNIV’ staat voor de klassieke licentiaatsdiploma’s (tegenwoordig ook ‘academische masters’) die door de universiteiten werden afgeleverd.

Bekijk ook:

- De resultaten van de Grote Salarisenquête 

- Verdien je wel genoeg? Ontdek het met het Salariskompas