Kan ik mijn firmawagen inruilen voor loon?

"Mijn baas wil mij een firmawagen geven, maar ik heb nog maar pas een nieuwe wagen gekocht. Kan ik de firmawagen inruilen voor loon?"
 

Ik vermoed dat de bedrijfswagen wordt toegekend in het kader van een loonsverhoging of een promotie en dat je de wagen ook voor privédoeleinden mag gebruiken. In dit geval maakt de bedrijfswagen een onderdeel uit van het loon.

Vrij onderhandelen

Hoeveel je verdient en welke voordelen je krijgt, daarover kan je vrij onderhandelen. In vele bedrijven wordt de toekenning van de bedrijfswagen automatisch gekoppeld aan een bepaalde looncategorie of functie. Deze regels worden meestal gegoten in een car policy of loonreglement.

Conclusie: indien je de bedrijfswagen weigert, is je werkgever niet verplicht dit met loon te compenseren. Uiteraard kan je altijd proberen te onderhandelen.

Werkgever mag bedrijfswagen niet afnemen

Omgekeerd mag de werkgever de bedrijfswagen niet éénzijdig terugnemen. De wagen maakt deel uit van je salaris en je werkgever kan niet zomaar jouw salaris verlagen. Doet hij dit wel, dan wijzigt de werkgever éénzijdig een essentiële arbeidsvoorwaarden van je contract. Je kan eisen dat de werkgever zijn verplichtingen naleeft of zelfs naar de rechtbank stappen om je contract te verbreken.

I.s.m. SD Worx