Italianen zijn de rijkste parlementairen in Europa

Italië, het land dat voortdurend onder vuur ligt wegens politieke schandalen en omkoopaffaires, betaalt zijn parlementairen het best. In vergelijking met de rest van Europa zitten de Italiaanse volksvertegenwoordigers er warmpjes in, met gemiddeld 16.000 euro netto per maand.

Voor sommigen loopt het salaris zelfs op tot 18.000 euro per maand. Dat staat in een onderzoek dat de parlementaire lonen in zes Europese landen bestudeerde.

Dolce Italia

Terwijl het Italiaanse volk mort om de besparingen lijkt de wetgevende macht geen aanstalten te maken om te snoeien in de eigen royale vergoedingen. Alessandra Mussolini, kleindochter van de dictator Benito Mussolini gaat wild tekeer tegen suggesties die de lonen tot 5.000 euro per maand willen beperken. “Omdat enkelen zich hebben verrijkt, moeten wij nu allemaal boeten. Maar als je de lonen zou verlagen tot 1.000 euro per maand, zou het volk vragen dat we maar 500 euro verdienen”, verklaarde Mussolini op haar blog.

Volgens professor politieke wetenschappen Franco Pavoncello zijn de hoge salarissen niet noodzakelijk een probleem. “Parlementairen moeten een hoog loon krijgen wanneer het toegewijde, gekwalificeerde ambtenaren zijn. En sommigen zijn dat ook, maar velen zijn corrupt en hebben slechts een zetel in het parlement om te lobbyen en zichzelf te verrijken”, zegt hij in The Independent.

Een greep uit de vergoedingen

Elke maand krijgen de parlementairen 1.300 euro om hun vervoersonkosten te bekostigen. Waarom ze dat nodig hebben is onduidelijk, want de politici mogen gratis met de trein, het vliegtuig, de wagen en per boot reizen op het hele grondgebied. Daarnaast krijgen ze ook een gratis woonst in Rome, ook al hebben ze er al één in privébezit. En wie een volledige ambtstermijn uitzingt, heeft recht op een volledig pensioen. Niet te verwonderen dat er steeds luider geschreeuwd wordt om verandering.

Andere Europese landen

Op de tweede plaats in de rangschikking staan de Franse parlementairen. Zij krijgen om en bij de 14.000 euro netto per maand. Na hen volgen de Duitsers, met 12.600 euro netto per maand. Spanje is de hekkensluiter met 4.650 euro netto per maand.

België

Uit de loonfiches van Siegfried Bracke blijkt dat een parlementslid in België ongeveer 5.500 euro netto per maand verdient, inclusief een belastingvrije onkostenvergoeding die 28% van het brutoloon bedraagt.

Rangschikking

Land

Salaris

Italië

16.000 euro

Frankrijk

14.000 euro

Duitsland

12.650 euro

Griekenland

8.594 euro

Verenigd Koninkrijk

6.616 euro (5.475 pond)

België

5.500 euro

Spanje

4.650 euro

Bron: The Independent