Houd uw toppers in eigen huis via aandelenopties

Wat doet een bedrijf dat zijn grote leider verliest? Het probeert de rust in de tent te houden en zijn belangrijkste mensen aan zich te binden. Dat doet Apple ook, na het overlijden van topman en oprichter Steve Jobs.

Het bedrijf overhandigde 150.000 aandelenopties aan enkele bevoorrechte leden uit het senior management die verantwoordelijk zijn voor respectievelijk het iOS besturingsysteem, de hardware, het financieel beleid, de wereldwijde marketing en de juridische en operationele zaken. De opties zijn goed voor maar liefst 60 miljoen dollar, gerekend aan de huidige koers van het Apple-aandeel.

Het gebaar heeft  wel iets van een gouden handdruk. Maar wel eentje die blijft kleven. Ze kunnen de opties namelijk pas in juni 2013 uitoefenen. En dan gaat het slechts om de helft ervan. De andere helft kunnen pas in mei 2016 worden verzilverd. Tenminste, als de betrokkenen dan nog bij het bedrijf werkzaam zijn.

Apples doel van deze operatie is duidelijk: waardevolle medewerkers op sleutelposten voor de komende vijf jaar aan zich binden. De betrokkenen zullen wel twee keer nadenken vooraleer ze het bedrijf verlaten en hiermee afzien van hun miljoenen. Dat Apple een hoge prijs betaalt om talent aan zich te binden, is een feit. Ook al heeft het bedrijf ruim 70 miljard dollar cash geld op de bank staan. Bovendien zal de concurrentie op de markt van smartphones en tablets fors toenemen. En hoe beter Apple presteert, hoe hoger de notering van het aandeel, luidt de redenering.

Toch heeft de medaille een keerzijde. De regeling lijkt sneu voor waardevolle Apple-medewerkers die niet in dezelfde mate in de prijzen vallen. Zo duiken in de vakpers al namen op van vooraanstaande managers, waaronder de verantwoordelijke voor het design van de Apple-producten, voor wie de regeling blijkbaar niet is weggelegd. Waarbij meteen de vraag opdook of Apple afscheid van de man zou willen nemen. Want als u een select clubje iets te enthousiast in de watten legt, heeft dit mogelijk een averechts effect op andere medewerkers.

Tekst William Visterin