Hoeveel zal de nieuwe CEO van Yahoo! verdienen in 2012?

De portaalsite Yahoo! heeft sinds 9 januari een nieuwe CEO: Scott Thompson, de voormalige topman van het onlinebetalingssysteem PayPal. Hoeveel zal zijn loon in 2012 bedragen?

Scott Thompson is de opvolger van Carol Bartz, die de best betaalde vrouwelijke CEO ter wereld was. Volgens Fortune heeft Bartz in 2010 47 miljoen dollar (36,8 miljoen euro) verdiend. Door de slechte resultaten van Yahoo! werd ze evenwel aan de deur gezet.

Hersteloperatie

De zaken gaan inderdaad niet zo goed voor de portaalsite. Vroeger lokte ze veel bezoekers, maar tegenwoordig kent Yahoo! voor zijn zoekmotor en maildienst stevige concurrentie van de giganten Google en Facebook.

Gezien de slechte financiële toestand van het bedrijf verwacht de raad van bestuur van de nieuwe, 53-jarige CEO dat hij weer orde op zaken stelt. De opdracht van Scott Thompson zal erin bestaan nieuwe bezoekers en adverteerders aan te trekken, want ook de opbrengsten uit reclame zijn in vrije val. Een uitdaging van formaat, die dan ook zijn fenomenale loon verklaart.

Topman van PayPal

Scott Thompson begon zijn carrière in 1997 bij Visa. In 2008 werd hij vervolgens CEO bij PayPal, een dochteronderneming van eBay. Tijdens de vier jaar dat hij daar aan het hoofd stond, verdubbelde het aantal bezoekers op de site. Bij PayPal verdiende Scott Thompson 10 miljoen dollar (7,8 miljoen euro) per jaar, beduidend minder dan wat hij nu bij Yahoo! opstrijkt.

Het jaarsalaris bij Yahoo! In 2012

Ziehier de verloning die Thompson dit jaar mag verwachten:

Inkomstenbron Bedrag in dollars Bedrag in euro's
Basisloon 1 miljoen 0,8 miljoen
Variabel loon 1,5 miljoen 1,2 miljoen
Aandelen (in functie van de resultaten) 22,5 miljoen 17,6 miljoen
Bonus 2 miljoen 1,6 miljoen
Mogelijk totaal 27 miljoen 21,2 miljoen

Bovenop de 27 miljoen dollar van zijn salaris, zal Thompson ook nog eens 11 miljoen dollar (8,6 miljoen euro) ‘compensatie’ en 5 miljoen dollar (3,9 miljoen dollar) ‘aanmoedigingspremie’ krijgen. Deze sommen is hij overeengekomen om zijn functies bij PayPal te verlaten.