Hoeveel zal Leterme bij de OESO verdienen?

Het is zo ver: Yves Leterme ging aan de slag bij de OESO nadat hij de Wetstraat 16 overliet aan Elio Di Rupo. Hij wordt secretaris-generaal, maar hoeveel zal hij verdienen?

Leegloop bij de CD&V: eerder besliste Inge Vervotte al om de politieke deur achter zich dicht te trekken om zich toe te leggen op het leiden van vzw Emmaüs, en nu vertrekt Yves Leterme richting OESO.

Salaris

Het personeel op de hoogste echelons van de OESO verdienen niet minder dan 11.286,90 euro per maand. Dat is ongeveer hetzelfde als de 11.041 euro netto die hij maandelijks verdiende als eerste minister. Klein verschil: het loon bij de OESO is belastingvrij. 9,3% ervan gaat wel verplicht naar het pensioen.

Toelagen

Als hij één of meerdere personen ten laste heeft (Leterme heeft drie kinderen), komt daar nog eens 6% van dat salaris bovenop. Omdat Leterme geen Fransman is, kan hij ook aanspraak maken op een expattoelage, a rato van 14% van zijn salaris (of 18% indien hij personen ten laste heeft).

Per kind onder de 18 jaar of onder de 26 jaar in voltijds onderwijs, krijgt hij ook 305,63 euro per maand.

Verlof

Per gewerkte maand krijgt de Ieperling twee en een halve dag verlof, en hij mag ook thuisblijven op officiële Franse feestdagen.