Hoeveel zal Donald Tusk verdienen als Europees president?

Begin deze week werd beslist dat de Poolse premier Donald Tusk de opvolger wordt van Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad. Tusk, die door de pers al verweten werd niet goed genoeg Engels en Frans te spreken, moest door zijn vrouw Malgorzata overhaald worden om de functie te aanvaarden. Ze wees haar 57-jarige man op het prestige en het loon dat de Europese topjob met zich mee zal brengen.

En gelijk heeft mevrouw Tusk. Momenteel verdient haar echtgenoot als Pools premier immers 240.000 zloty bruto per jaar, wat omgerekend op zo’n 60.000 euro neerkomt. Dat maakt van hem een van de slechtst verdienende regeringsleiders in Europa. Zijn loon als premier steekt schril af tegen dat van collega’s als François Hollande (ruim 254.000 euro), Angela Merkel (ruim 230.000 euro), of zelfs onze eigen Elio Di Rupo (201.460 euro).

Vervijfvoudiging van zijn loon

In zijn nieuwe functie, die hij begin december zal opnemen, zal Tusk er qua loon flink op vooruit gaan. Volgens de Britse krant The Telegraph wacht er hem dan immers een aantrekkelijk salarispakket met diverse extralegale voordelen, in totaal goed is voor meer dan 300.000 euro bruto per jaar. Voor de Poolse politicus betekent dat dus een vervijfvoudiging van zijn huidige loon. Daarnaast zal hij onder meer ook een wagenpark met vijf limousines ter beschikking krijgen.

Met zijn nieuwe loon zal Tusk het toch nog een stuk minder goed doen dan de huidige voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Die kan immers momenteel nog rekenen op een jaarlijks brutoloon van 385.542 euro. Dat loon maakt deel uit van een budget van in totaal 1,5 miljoen euro dat ook nog de reis- en representatiekosten van de huidige Europese president omvat.

Op zijn loon moet de EU-president trouwens slechts een Europese belasting van 25 procent betalen. Dat percentage is lager is dan de inkomstenbelasting in heel wat EU-landen.