Hoeveel verdient schrijver Arnon Grunberg?

Met ‘Tirza’ uit 2006 schreef hij de ‘belangrijkste roman van de 21ste eeuw’, althans volgens een enquête van weekblad De Groene Amsterdammer. Feit is wel dat Arnon Grunberg een van de bekendste nog levende Nederlandstalige schrijvers is en dat hij met ‘De man zonder ziekte’ net weer een nieuwe roman uit heeft. Hoeveel verdient deze veelbekroonde auteur eigenlijk?

Arnon Grunberg is nog altijd maar 41, maar hij kan al terugblikken op een imposant oeuvre. Van bij zijn debuut ‘Blauwe maandagen’, dat hij schreef als 23-jarige, was het meteen prijs. Het boek werd een internationaal succes met vertalingen in het Engels, Duits, Deens, Italiaans, Frans, Spaans, Tsjechisch, Zweeds en Japans. Grunberg sleepte er ook de Anton Wachterprijs voor het beste debuut mee in de wacht.

Bij die bekroning zou het niet blijven, want met zijn volgende boeken bleef Grunberg de belangrijke literaire prijzen opstapelen. De AKO-Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Libris literatuurprijs … Grunberg heeft ze allemaal minstens één keer op zak. Toen hij onder het pseudoniem Marek van der Jagt ‘De geschiedenis van mijn kaalheid’ schreef, werd hij zelfs voor de tweede keer beloond met de Anton Wachterprijs voor het beste debuut.

Literaire prijzen alleen al kunnen een aardige duit opleveren. Zo vormen de AKO-Literatuurprijs, de Gouden Uil en de Libris literatuurprijs een ‘gouden trio’ dat goed is voor respectievelijk 50.000, 25.000 en 52.500 euro.

Kaskraker

Uiteraard verdient Grunberg ook geld met de verkoop van zijn boeken. Welk percentage hij precies krijgt, weten we niet, maar in de uitgeverswereld is het de gewoonte dat de rechten evenredig toenemen met de verkoopcijfers: de auteur ontvangt meestal tussen de 8 en 10% voor 10.000 tot 15.000 verkochte exemplaren en vervolgens tussen de 12 en 14%. En de verkoop van Grunbergs boeken gaat hard: hij prijkt hoog in bestsellerlijstjes en ook zijn vertalingen doen het goed. Zo verschijnen al zijn grote romans in het Frans, werd de Amerikaanse editie van ‘De Joodse Messias’ een bescheiden hit en groeide de Duitse vertaling uit tot een ware kaskraker.

Naast romans pleegt Grunberg ook heel wat columns, is hij verantwoordelijk voor een aantal vaste rubrieken in kranten en tijdschriften en maakt hij soms losse journalistieke reportages. Zijn pennenvruchten zijn onder meer te vinden in Humo, de VPRO Gids, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, de Volkskrant en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd. Deze korte stukjes op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis zorgen voor een vast inkomen voor Grunberg. Bovendien worden ze na verloop van tijd uiteraard ook gebundeld en uitgegeven in boekvorm.

Eigen wijn

Nog een bron van inkomsten zijn de lezingen, literaire shows en workshops die Grunberg geeft. Zo deed hij in 2003 de theaters aan met ‘Grunberg follies’, was hij gastdocent aan de Technische Universiteit in Delft en is hij in te huren voor spreekbeurten over de meest diverse onderwerpen.

Hij slaat ook munt uit bibliofiele uitgaven zoals brievenboekjes of gedichtenbundels in een kleine oplage. Verzamelaars watertanden bij het zien van dat soort hebbedingen en betalen er zonder morren een paar honderd euro voor.

Ten slotte is Grunberg ook een entrepreneur die behalve zijn eigen schrijfsels ook zijn eigen wijn aan de man brengt. ‘Arnon Grunberg Wines’ is de verzamelnaam voor een reeks wijnen uit de streek van Madrid die de schrijver samen met ondernemer en consultant Aris Derksen op de markt bracht. Altijd leuk voor een extra zakcent …

Volgens het Nederlandse magazine Quote zou Grunberg, na het overlijden van Harry Mulisch, Nederlands rijkste literaire auteur zijn. Zijn totale vermogen schatten ze op 4 miljoen euro.