Hoeveel verdient schrijfster J.K. Rowling met Harry Potter?

De geestelijke moeder van de jonge tovenaar Harry Potter sluit niet uit dat ze toch nog een nieuw Harry Potter boek zal schrijven. Voor het geld moet J.K. Rowling het alleszins niet doen. Ze heeft ondertussen een fortuin verdiend aan haar boeken.

10 miljoen dollar in 2010

Hoewel ze het voorbije jaar geen nieuw boek meer uitbracht, streek de Britse auteur volgens de berekeningen van het zakenblad Forbes toch nog 10 miljoen dollar op. Haar vermogen wordt geschat op 1 miljard dollar.

In 1997 bracht J.K. Rowling haar eerste Harry Potter boek 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' uit. Dat verliep niet van een leien dakje. Het boek, dat in 1995 al klaar was, werd niet meteen opgepikt door de uitgevers. Tot de kleine Britse uitgeverij Bloomsbury toehapte. Het boek kende een instant succes. De daaropvolgende jaren schreef J.K. Rowling nog 6 Harry Potter Boeken. Van de zeven boeken zijn er wereldwijd 400 miljoen exemplaren verkocht.

Filmproducent Warner Bros kocht de filmrechten voor Harry Potter en verfilmde in 2001 het allereerste boek van Rowling 'Harry Potter en de Steen der Wijzen'. In de jaren daarna volgden de verfilmingen van de zes andere boeken. Aan de verfilming van het laatste boek 'Harry Potter en de Relieken van de Dood' wordt momenteel gewerkt. De film zal uit twee delen bestaan: het eerste deel komt in november 2010 in de zalen, het tweede deel is voor juli 2011.

Nieuw boek?

Na het grote succes van de zeven boeken besloot J.K. Rowling in 2007 afscheid te nemen van Harry Potter. In 2008 verscheen toch nog het sprookjesboek 'De Vertelsels van Baker de Bard'. In een interview met Oprah Winfrey eerder deze week gaf ze wel toe dat ze een achtste of negende boek niet uitsluit. Ze houdt van het schrijven en kan niet zeggen dat ze het niet meer zal doen. "Ik heb het gevoel dat ik klaar ben, maar je weet nooit", zegt de schrijfster in het interview.

Goede doel

Om centen zit J.K. Rowling dus niet verlegen. maar ze heeft het er ook niet moeiljk mee haar vermogen te delen met de minder gegoeden. De alleenstaande moeder is bijvoorbeeld voorzitter van de One Parent Families stichting. Ze schreef samen met Sarah Brown - de vrouw van de Britse ex-premier Gordon Brown - sprookjesboeken ten voordele van de organisatie.

Ze steunt ook sterk het onderzoek naar multiple sclerose. Dit jaar nog schonk ze 10 miljoen pond aan het Centre for Regenerative Medicine aan de universiteit van Edinburgh. Omdat haar moeder in 1990 overleed aan deze ziekte, hecht ze veel belang aan het onderzoek.

Bekijk hier het eerste deel van het interview met Oprah Winfrey waarin J.K. Rowling niet uitsluit dat er nog een vervolg komt op de Harry Potter boekenreeks: