Hoeveel verdient schrijfster Amélie Nothomb?

‘Een vorm van leven’. Dat is de titel van de nieuwe roman van Amélie Nothomb. De excentrieke Belgische schrijfster kan ondertussen al enkele bestsellers op haar conto schrijven. Hoeveel verdient ze met het schrijverschap?

Dat haar uitgever Albin Michel nu al overtuigd is van het succes van haar nieuwe roman blijkt uit het aantal exemplaren dat voorzien wordt voor verkoop: een oplage van maar liefst 220.000 boeken.

Hoe verdient een schrijver zijn brood?

Het zijn de auteursrechten op een boek die bepalen welke inkomsten de schrijver kan innen van de verkoop van zijn of haar boek. Van ieder exemplaar dat verkocht wordt, gaat een percentage auteursrechten – dat vastgelegd wordt in het contract tussen uitgever en schrijver- naar de auteur. Dat percentage wisselt van uitgever tot uitgever. In theorie zou dat 10% zijn voor een roman.

Een groot uitgever zal doorgaans niet onder de drempel van 8% gaan, terwijl een kleine uitgeverij dat misschien wel zal moeten doen. Volgens de principes in de uitgeverswereld verhogen de auteursrechten ook evenredig met de verkoop: de schrijver ontvangt tussen 8% en 10% voor 10.000 tot 15.000 verkochte exemplaren. Stijgt het aantal verkochte exemplaren dan stijgt ook het percentage voor de auteur naar 12%, 14%, …

Als we de gemiddelde prijs nemen van een boek, 18 euro, wordt die als volgt verdeeld: schrijver (1,8 euro), uitgever (6,03 euro), distributeur (3,06 euro), kleinhandelaar (6,12 euro), BTW.

Nothomb’s laatste roman: 161.400 verkochte exemplaren

Voor Amélie Nothomb is het hoge aantal verkochte exemplaren dus geen onbelangrijk detail. Haar vorige boek ‘De Winterreis’ was goed voor 161.400 verkochte exemplaren.

Volgens onze eigen en snelle berekening waarbij we als voorbeeld de gemiddelde prijs van een boek nemen, 18 euro*, en 12% auteursrechten (dit is een progressief percentage in functie van de verkochte exemplaren), zouden de inkomsten van Nothomb voor ‘De Winterreis’  348.642 euro bedragen.

Naast het schrijven van romans, werden enkele van haar boeken ook verfilmd en herwerkt tot theaterstukken. Ze schrijft ook grimmige sprookjes en verhalenbundels.

*In België staat de prijs van een boek niet vast, in tegenstelling tot andere Europese landen.

Bron: L’expansion, Foto: www.gala.fr