Hoeveel verdient horrorkoning Stephen King?

Is rillen van angst voor jou een vorm van ontspanning? Dan ken je zeker Stephen King, succesauteur van bloedstollende romans. Maar hoeveel levert het schrijven hem op?

20 miljoen dollar

Het magazine Forbes, beroemd om zijn klassementen van gefortuneerde medemensen, analyseerde de inkomsten van schrijvers tussen juni 2012 en juni 2013. Hun conclusie? Stephen King staat op de tiende plaats van de rijkste auteurs ter wereld, met een inkomen van 20 miljoen dollar in de voorbije twaalf maanden.

Meer dan 350 miljoen exemplaren

Op zijn 66ste schreef King al meer dan 70 horror- en fantasyromans, waarvan wereldwijd meer dan 350 miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan. Veel van zijn werken werden ook verfilmd, zoals The Shining van Stanley Kubrick en The Green Mile met Tom Hanks. In totaal zijn meer dan 100 films, kortfilms en televisieseries gebaseerd op zijn werk. Vele waren geweldige box-officehits.

Zijn bijdrage aan de Amerikaanse literatuur werd erkend in 2003 door de medaille van de National Book Foundation en in 2007 kreeg hij de Grand Master Award van de Mystery Writers of America. Het is een carrièreprijs voor schrijvers die een consistent kwalitatief oeuvre bijeengeschreven hebben.

Gul

De auteur zet zich ook in voor verschillende goede doelen. Sinds zijn commercieel succes heeft hij vaak en genereus bijgedragen aan projecten die kansarme jongeren een beurs geven om hogere studies aan te vatten.