Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdient een topsporter bij Bloso?

Cédric Van Branteghem kondigde vorige week aan dat hij stopt met atletiek. De voorbije jaren stond hij onder contract bij Bloso. Hoe werkt zo'n contract? En hoeveel verdienen topsporters ermee?

2 soorten contracten

“Er zijn bij Bloso twee soorten contracten voor topsporters”, legt Paul Rowe, hoofd van de topsportafdeling van Bloso uit. Je hebt het Bloso-tewerkstellingsproject Topsport (GESCO statuut) waarin we een contract van bepaalde duur aanbieden aan de topsporters, doorgaans op jaarbasis. In het specifieke geval van topsporters wordt er aan het contract een resultaatsverbintenis gekoppeld. Als de topsporter die behaalt, wordt zijn of haar contract in principe verlengd met het oog op het realiseren van een nieuwe doelstelling. Jaarlijks wordt dit geëvalueerd.

“Dan is er ook nog het Bloso-topsportstudentenproject Hoger Onderwijs, waarin deeltijdse contracten worden aangeboden. Dat is er speciaal voor topsporters die nog studeren. Zo kunnen we voor hen de combinatie van studies en topsport (deeltijds met een verlengd studietraject) haalbaar maken.”

“Voor het GESCO statuut hebben we 43 voltijdse equivalenten ter beschikking, waarmee de noden vandaag doorgaans net kunnen worden ingevuld. Momenteel hebben we 37 topsporters onder contract. In het topsportstudentenproject zijn dat er vandaag 13. Het aantal neemt jaarlijks toe.”

Wanneer krijgt een atleet een contract van Bloso?

Om een contract te krijgen bij Bloso (in Vlaanderen) moet een atleet aan een aantal criteria voldoen: "Gaat het om een Olympische discipline dan moet de atleet minstens de top 12 halen op een WK, de top 8 op een EK of finales op de grootste internationale tornooien. Voor tennis, badminton en tafeltennis moeten ze minstens op de 32ste plaats staan op de wereldranglijst. Uiteraard is een contract een middel tot presteren en geen doel op zich. Bloso neemt ook geen topsporters onder contract in sporttakken waar een professioneel (club)circuit bestaat.”

“De topsporters krijgen zo’n contract niet automatisch na een goede prestatie. De topsportfederatie draagt kandidaten voor bij het Bloso. De Taskforce Topsport beslist of de topsporter uiteindelijk een contract krijgt”, vertelt Paul Rowe.

Hoeveel verdienen atleten met zo'n contract?

“Welk loon er aan dat Bloso-contract vasthangt, hangt af van het onderwijsniveau van de sporters. Voor hen gelden de barema's van Vlaamse ambtenaren. Wie een diploma hoger onderwijs heeft, verdient dus meer dan wie na zijn middelbare studies gestopt is. Ook hun anciënniteit wordt in rekening gebracht."

“Topsporters in het Bloso-tewerkstellingsproject Topsport kunnen ook genieten van een aantal extralegale voordelen, zoals een hospitalisatieverzekering. Voordelig voor hen is ook dat hun volledige programma financieel ondersteund wordt via de topsportsubsidies aan de betrokken topsportfederaties. De kosten van vliegtuigtickets, materiaal, trainers, … worden dus gedekt. De wedde die ze van Bloso krijgen dient om in hun levensonderhoud te voorzien”, vertelt Paul.

Tia zwanger

“In principe zou het contract van Tia Hellebaut gewoon verder lopen tot de voorziene einddatum. Het is immers een contract van bepaalde duur. Tia heeft bovendien haar resultaatsverbintenis al volbracht op het EK in Barcelona. Gezien Tia, net als voor haar comeback, terug tewerkgesteld zal worden door haar toenmalige werkgever, wordt het contract op haar verzoek voortijdig beëindigd.”