Hoeveel verdient een skileraar in Oostenrijk?

Goed nieuws voor wie ervan droomt om zijn brood te verdienen door op skilatten de flanken van de Alpen af te stuiven: een tijdje geleden verklaarde Christian Abenthung, voorzitter van de Vereniging van Oostenrijkse Skischolen, dat ze minstens 3.000 extra skileraars kunnen gebruiken. Dat komt doordat de vraag naar privélessen fors is gestegen.

Met zijn oproep richt Abenthung zich ook tot Belgische geïnteresseerden. Ongeveer een derde van de momenteel 17.000 ski-instructeurs op de Oostenrijkse pistes komt immers uit het buitenland. De meesten zijn Nederlanders en Duitsers, maar volgens Wim Crommen, zaakvoerder van reisbureau Snowtravel, zijn er naar schatting ook enkele duizenden Belgen actief in de 642 skischolen die Oostenrijk telt.

Eerst investeren in opleiding

Het zijn vooral kapitaalkrachtige Russen die graag geld uitgeven om een privéskileraar in te huren. Wie zulke privélessen wil geven moet wel kunnen uitpakken met hopen ervaring en diverse brevetten. Een zogenaamde ‘skileraar-A’ moet investeren in een opleiding die minstens 1.250 euro kost (exclusief reiskosten en skimateriaal). Aspirant-snowboardleraars of kandidaten die hun opleiding willen combineren met taallessen betalen al gauw 2.500 à 3.000 euro vooraleer ze de juiste certificaten op zak hebben.

Voor wie genoegen neemt met een job als skileraar van kindergroepen zijn de eisen minder streng. Om zulke lessen te mogen geven volstaat het om een opleiding tot begeleider te volgen die zo’n 350 euro kost.

De verschillende opleidingen duren van enkele dagen tot meerdere weken. Zelf al goed kunnen skiën is uiteraard een must. Volgens de skischolen moeten de kandidaten ook stressbestendig zijn, in team kunnen werken, vlot kunnen communiceren, sociaal en diplomatisch zijn en goed tegen de koude kunnen.

Geen vetpot

Skilessen geven moet je sowieso meer voor het plezier doen dan voor het geld. Volgens nrc.nl kan je als skimonitor in Oostenrijk netto zo’n 1.000 euro verdienen. Veel is dat niet, maar gelukkig krijg je daarnaast meestal ook gratis onderdak aangeboden.

Volgens Edegemnaar Yves Verheyen die, na een opleiding bij de Snowsports Academy Wiener Verband, skilessen gegeven heeft in St. Anton is die vergoeding net genoeg om rond te komen. “Ik moest wel opletten dat ik niet te veel trakteerde tijdens het après-skiën”, lacht hij.

Hierbij nog een muzikale ode aan het beroep van skileraar: