Hoeveel verdient een persverantwoordelijke?

Naam: Dirk Vandervelden

Leeftijd: 31

Beroep: Coördinator externe communicatie AFS Vlaanderen

Woonplaats: Turnhout

Burgerlijke staat: Gehuwd

Netto maandsalaris: 1.559 euro

Extralegale voordelen: Hospitalisatieverzekering, dertiende maand en maaltijdcheques

Sparen: 50 à 100 euro per maand

Beleggingen: “Nog 3 zwaar gekelderde aandelen”

Dirk Vandervelden is verantwoordelijk voor de perscontacten bij de jongerenuitwisselingsorganisatie AFS. Daarnaast verzorgt hij de website en de redactie en vormgeving van brochures en flyers. "En samen met de andere collega’s heb ik ook een algemene onthaalfunctie voor jongeren en gastgezinnen. In totaal verdien ik daarvoor 1.559 euro netto."

Trouwfeest: 12.000 euro

“Vorig jaar ben ik getrouwd. We hebben een dansfeest voor zo’n 200 mensen gegeven in De Ultieme Hallucinatie in Brussel. Een prachtige locatie, én we konden rechtstreeks drank afnemen van de brouwer, wat de kosten gedrukt heeft. Alles samen heeft de trouw ons zo’n 12.000 euro gekost, maar het was het me zeker waard. We hebben vorig jaar ook ons huis in Turnhout geïsoleerd om het energieverbruik naar beneden te halen. Ook dat kostte ons 10.000 euro. We willen binnenkort naar Brussel verhuizen, maar toch vonden we de investering de moeite: het geeft een meerwaarde aan ons huis.”

500 euro per citytrip

“Mijn partner en ik doen twee citytrips per jaar en om de twee jaar een grote reis. Een van onze goede voornemens is om elk jaar oudejaarsavond te vieren in een andere stad en de laatste drie keer is dat gelukt: Parijs, Barcelona en Antwerpen. Als we in het buitenland zijn, zitten we niet de hele tijd te tellen wat we uitgeven. Ik schat dat we per citytrip 500 à 600 euro uitgeven.”

Gastzoon: extra mond te voeden

“We hebben dit jaar een gastzoon van AFS in huis: een Nieuw-Zeelander die hier een half jaar vrijwilligerswerk doet. Hij is achttien, maar heel volwassen voor zijn leeftijd. Sinds hij er is, spelen we toerist in eigen land en dat kost wel wat geld. We zien samen met hem musea en steden in België die ik sinds mijn schooltijd al niet meer had bezocht. En we hebben natuurlijk een extra mond te voeden. Maar al bij al valt dat heel goed mee.”

Tekst: Lore Callens - Foto: Isabel Pousset

Lees ook hoeveel je met deze beroepen kunt verdienen:
- archeoloog
- vloerder
- sommelier
- leerkracht