Hoeveel verdient een onderzoeker?

Naam: Kris Kessels

Leeftijd: 28

Beroep: Onderzoeker bij VITO

Woonplaats: Leopoldsburg

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Netto maandsalaris: 2.150 euro

Extralegale voordelen: Maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering, gratis internet

Sparen: Ongeveer 1.000 euro per maand

Beleggingen: Geen

Kris Kessels werkt op de energieafdeling van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek in Mol. "Wij zoeken naar manieren om hernieuwbare energiebronnen zoals wind– en zonne-energie te integreren in het huidige energienetwerk, zowel qua productie, opslagmogelijkheden als het aansturen van de verbruikers. In totaal zijn we met dertig ingenieurs in de afdeling energietechnologie. Zelf ben ik handelsingenieur en ben ik vooral bezig met haalbaarheidsstudies en marktgerelateerde onderzoeken. Met deze job verdien ik 2.150 euro netto."

500 euro voor huur appartement

“Mijn grootste uitgave is mijn appartement in Leopoldsburg. Daar betaal ik 500 euro per maand voor. Op dit moment vind ik dat wel ok, maar later wil ik zeker een eigen huis of appartement kopen. Dat is mijn grootste motivatie om geld opzij te zetten. Gelukkig is het in onze streek niet zo duur.” 

3.000 euro vakantiebudget

“Meestal is mijn reisbudget wat kleiner, maar dit jaar is een uitzondering op de regel. Ik denk dat ik zo’n 3.000 euro zal uitgeven aan vakanties. Ik ben al gaan skiën in Frankrijk, wat me zo’n 600 euro heeft gekost. En deze zomer trek ik samen met mijn broer naar Mexico. Enkel de vliegreis ligt vast, de rest zoeken we daar wel uit. Maar ik verwacht dat die reis ons toch zeker 2.000 euro zal kosten.”

Auto: 2.000 euro

“Aan snufjes, gsm’s of muziekinstallaties kan ik geen geld geven. Ik rij ook al vijf jaar rond met een auto die ik voor 2.000 euro kocht toen die al tien jaar oud was. Maar ik besteed wel een redelijk budget aan uitstapjes, concerten, festivals en etentjes. Ik geef bijvoorbeeld zo’n 200 euro per maand uit aan brasseriebezoekjes met vrienden en ook in de supermarkt laat ik me gemakkelijk verleiden tot lekkere dingen.”

Tekst: Lore Callens- Foto: Tiny Bogaerts

Kijk ook in de portemonnee van:
- een vloerder
- een sommelier
- een maatschappelijjk assistent
- een leerkracht