Hoeveel verdient een naaktdanseres van de Crazy Horse?

Onlangs gingen de danseressen van het Parijse cabaret Crazy Horse in staking. Hun klacht: een te laag salaris en een gebrek aan respect.

Dus hielden de dames twee dagen lang de armen en benen gekruist, en inderdaad, ze kregen vijftien procent opslag. Danseres en syndicaal afgevaardigde Suzanne Durand, alias Liv Meenot, lichtte hun beweegredenen toe aan de krant Nouvel Observateur.

Salaris: 2.000 euro netto per maand

Een danseres wordt 2.000 euro netto per maand betaald. Dat kan op het eerste zicht misschien veel lijken, maar de werkdruk is niet te onderschatten. De meisjes treden vijf à zes avonden per week op, telkens twee, soms zelfs drie keer per dag. Elke werkdag worden ze om 13 uur verwacht en kunnen ze om twee uur 's nachts weer beschikken. Met onder andere repetities, kostumering en opwarming wordt hun werkdag al aardig gevuld.

De carrière van een burlesque danseres duurt bovendien geen decennia, en ze kunnen snel vervangen worden. Nog gezwegen van het feit dat de meisjes naakt op de bühne staan.

Geen peep-show

Het cabaret, dat in 1951 werd opgericht, onderscheidt zich van de Moulin Rouge en de Lido door de verfijning van zijn spektakel. Hier zie je geen bonte pluimen-en-glitter-parade, de dames zijn volledig naakt. "Gekleed in licht", zoals het ook wel eens omschreven wordt. Om het met eigen ogen te gaan aanschouwen ben je 105 euro per persoon kwijt, tegenover 80 euro in de Lido.

Volgens vakbondsafgevaardigde Suzanne Durand is het fysiek en mentaal moeilijk om bijna elke dag naakt op te treden voor 2.000 euro per maand. "De Crazy Horse is een uitzondelijke plaats. Het is vulgair om aan zo'n tarief betaald te worden. Wat is dan het verschil tussen een danseres van de Crazy Horse en iemand die in een peep-show werkt?"

Werkomstandigheden

Toch is het podium van de Crazy Horse een droom voor veel danseressen. De voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn evenwel niet min. Meisjes moeten tussen de 1,66 en 1,72 meter lang zijn, een platte buik en een kleine, hoge borstkas hebben.

Kandidaten worden gewogen bij het afsluiten van hun contract, en worden daarna voortdurend gemonitord. Een beperkte gewichtsschommeling wordt toegelaten, maar het contract kan verbroken worden wanneer een meisje te fel verdikt. Volgens de vakbond is dit discriminatie.