Hoeveel verdient een maatschappelijk assistent?

Naam: Wendy Lopez                  

Leeftijd: 32

Beroep: Maatschappelijk assistent

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Woonplaats: Helchteren

Bruto maandsalaris: 2.500 euro

Extralegale voordelen: Kilometervergoeding, groepsverzekering

Sparen: 100 euro per maand

Wendy Lopez is maatschappelijk assistent bij het Centrum Algemeen Welzijn ’t Verschil in Limburg. Als projectmedewerker zorgboerderijen proeft ze regelmatig van het echte buitenleven. Hoeveel brengt het op?

'Zinvolle dagtaak'

"Maandelijks bezoek ik heel wat boerderijen waar ik mensen begeleid die op zoek zijn naar een zinvolle dagtaak. Meestal gaat het om personen die door omstandigheden in het verleden moeilijk aan een baan in het reguliere arbeidscircuit raken. Ik verdien zo 2.500 euro bruto per maand."

"Het project is slechts tijdelijk en wordt gesteund door de provincie Kempen - Maasland en de Europese Unie. Het is een ontzettend boeiende baan. Het leven op een boerderij gaat er veel rustiger en gemoedelijker aan toe dan het gejaagde leven dat wij kennen.”

475 euro huur voor all in-appartement

“Sinds een viertal jaar huur ik een appartement in Helchteren. De huurprijs is 475 euro, inclusief water, elektriciteit en verwarming. Daarnaast gaat er een deel van mijn budget naar mijn wekelijkse salsalessen. De lessen zijn niet duur, zo’n 100 euro per jaar, maar meestal gaan we voor of na de lessen nog wat eten of drinken. Daar geef ik wekelijks toch 70 euro aan uit. Sinds een jaartje heb ik een nieuwe Ford Ka. De afbetaling van mijn autolening  kost me maandelijks 240 euro. Mijn benzineverbruik ligt op 50 euro per week, maar daarvan betaalt mijn werkgever een groot deel terug. Sinds kort heb ik ook een abonnement op digitale televisie. Dat kost 50 euro per maand. Ik koop nauwelijks nieuwe kleding of schoenen. Ruim geschat geef ik daar 20 euro per maand aan uit.”

Met 20 man naar Big Apple

“Ik reis ontzettend graag, maar meestal moet ik mijn reisgedrag beperken tot één reis per jaar. Momenteel ben ik volop aan het sparen voor een trip naar New York. In november trekken we met een groep van twintig personen naar the Big Apple. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Tekst Carina Lopez - Foto Tiny Bogaerts