Hoeveel verdient een lerares P.O.?

Naam: Anneke Kubben

Leeftijd: 34

Beroep: Lerares

Burgerlijke staat: Gehuwd, 2 kinderen

Woonplaats: Lommel

Bruto maandsalaris: 1.650 euro

Extralegale voordelen: Geen

Sparen: “Soms 100 à 200 euro, vakantiegeld wordt volledig gespaard”

“Ik geef plastische opvoeding aan leerlingen van het eerste, tweede en derde middelbaar ASO, in Turnhout.  Ik heb veertien lesuren. In totaal ben ik per week 22 uren aanwezig in de school. Ondertussen krijg ik ook geregeld de vraag om een creatieve workshop te begeleiden of om een schilderij te maken.  Ik hoop om daar in de toekomst zelfs een job van te kunnen maken. Het is ontzettend fijn om creatief bezig te zijn. Ik zou me geen leven zonder kunnen voorstellen. Thuis ‘werk’ ik in mijn atelier, ik schilder.  Dat kost me maandelijks zo’n 50 euro.  Voor mijn gevoel hoeven hobby’s niet duur te zijn, het leven op zich is kostelijk.”

175.000 euro voor huis

“We hebben een aantal jaren geleden een huis gekocht in Lommel. Het huis kostte 175.000 euro. Maandelijks gaat er 800 euro naar de afbetaling van ons huis. Deze zomer staat er een verbouwing op de agenda. In september komen er nieuwe ramen. Die kosten om en bij de 10.000 euro. Later moeten we ook nog de zolder, badkamer en keuken vernieuwen.”

200 euro aan kleren voor de kinderen

“Dit jaar plannen we geen reis. De verbouwing gaat nu voor. We hebben een leuke tuin, we wonen in een toeristische stad en daarmee zijn we tevreden.  Volgend jaar komt het er misschien wel weer van. Andere jaren geven we al snel 1.000 euro uit aan een vakantie met het hele gezin. Meestal trekken we naar Frankrijk, huren we een huisje of we kamperen op een leuke camping. Daarnaast hebben we maandelijks nog wel wat uitgaven voor onze twee kleine kinderen. Ze groeien zo snel uit hun kleren en schoenen dat er elke maand toch 200 euro naar nieuwe kledingstukken gaat. Uitstapjes en etentjes doen we ook, maar bescheiden. Gemiddeld geven we zo’n 50 euro per maand uit aan uitstapjes. De auto en diesel kosten samen ongeveer 250 euro per maand.”

Tekst: Carina Lopez - Foto: Tiny Bogaerts