Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel verdient een lerares Frans?

Naam: Delphine Van Muysewinkel

Leeftijd: 33

Beroep: Leerkracht Frans

Woonplaats: Schaarbeek

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Netto maandsalaris: 1.950 euro

Extralegale voordelen: Geen

Sparen: “Ongeveer 400 euro per maand”

Beleggingen: “Geen”

“Ik geef Frans aan leerlingen van 15 tot 18 jaar in een Franstalige, multiculturele school in Brussel. Veel van die jongeren zijn twee- of drietalig, maar weinigen hebben Frans als moedertaal. Het is boeiend omdat het zo veel meer is dan een taalles. Veel van mijn leerlingen komen uit conflictgebieden en kunnen amper praten over wat er gebeurd is. In de les Frans krijgen ze daar eindelijk de kans toe.”  

Hondentraining: 400 euro per jaar

“Ik ben dol op honden, maar het is duur om ze te laten trainen. In een club kost het tot 400 euro per jaar. Ik geef zelf vrijwillig hondentraining in ruil voor het gebruik van het terrein en materiaal van de club. Zo kan ik ook mijn eigen hond gehoorzaamheids- en bewegingstraining geven. Bovendien leer ik hem om een slee te trekken, zodat ik hem mee kan nemen tijdens mijn reizen in de winter.”

700 euro voor tweedehandskajak

“Ik doe 12 à 15 uur per week aan sport: kajakken, klimmen, badminton, zwemmen en lopen. Om dat te betalen, moet ik inventief zijn. Zo kocht ik een tweedehandskajak voor 700 en nu betaal ik maar 80 euro per jaar voor de ligplaats en verzekering. Ik heb ook een goedkope klimzaal gevonden in Sint-Gillis waar ik maar 5 euro per sessie betaal. De badmintonclub kost me 110 euro per jaar, en per wedstrijd geef ik 15 euro uit. Maar als ik win, is dat zo terugbetaald.”

Reis naar Nepal en Ladakh: 1.500 euro

“Elke zomer ga ik naar een ander continent. Vroeger deed ik dat in groep, tot ik besefte dat die ook lokale gidsen boeken, maar er wel twee keer zo veel voor vragen. Tegenwoordig trek ik er dus alleen op uit en zoek ik ter plaatse alles uit. Volgende zomer staan Nepal en Ladakh op het programma. Voor 1,5 maand gaat me dat zo’n 1.500 euro kosten, vliegtuigticket inbegrepen.”

Tekst: Lore Callens - Foto: Griet Dekoninck

Aan de slag in het onderwijs? Dit zijn onze vacatures.