Hoeveel verdient een leerkacht in het buitengewoon onderwijs?

Naam: Clara Timmermans

Leeftijd:  24

Beroep: Leerkracht in Terbank, school voor buitengewoon onderwijs in Heverlee

Burgerlijke staat: Samenwonend

Netto maandsalaris: 1.200 euro

Extralegale voordelen: Fietsvergoeding

Sparen: “Bijna niets”

Beleggingen: Neen

“Ik ga voor het eerst als leerkracht aan de slag als interim. Voorlopig geen vast werk dus, maar ik doe het dolgraag. Bovendien volg ik een postgraduaat autisme aan de KH Limburg. Uiteraard hangt daar ook een prijskaartje aan vast. Het postgraduaat zelf kost 500 euro. Daar komen nog de treinkaartjes bovenop, elke dinsdagavond pendel ik van mijn woonplaats in Kessel-Lo naar Hasselt.”

Reisfreaks

“Mijn vriend en ik spenderen bijna al ons geld aan reizen. Dit jaar zijn we al in Spanje, Griekenland, Turkije en Polen geweest. Daar bezochten we onder meer het concentratiekamp van Auschwitz, iets waar ik zwaar van onder de indruk was. Mensen vragen zich af waar we de tijd vandaan halen om te reizen, maar dat is nu eenmaal een niet te versmaden voordeel als je leerkracht bent. Voor volgend jaar plannen we trouwens een trip naar Ghana, waar we ontwikkelingshulp willen doen. Daar zetten we nu al geld voor opzij. Tussendoor spenderen we ook nog enkele weekends in eigen land. Naar de zee bijvoorbeeld, of naar Antwerpen. Dichtbij en niet duur, zeker als je gebruik maakt van kortingsbonnen, zoals wij doen. Op dit moment huren we via via iets kleins, aan een voordelige prijs.”

300 euro voor feestkleren

“We gaan ook regelmatig uit. Ik schat dat we op een avond tussen de 20 en de 50 euro uitgeven. Soms koop ik wel eens boeken, maar dat zijn veeleer bevliegingen. Op dit moment loop ik trouwens met een boek van de bibliotheek op zak, heel goedkoop dus. Ook aan kleren spendeer ik weinig geld. Voor het trouwfeest van een goede vriendin heb ik onlangs wel 300 euro betaald voor een feestelijke outfit. Een bedrag dat ik zelden of nooit betaal voor kleren, maar bij speciale gelegenheden kan het wel, natuurlijk. Ik ga er allicht nog jaren plezier van hebben.”

Tekst: Dirk Blijweert - Foto: Michel Wiegandt

Aan de slag in het onderwijs? Dit zijn onze vacatures.