Hoeveel verdient een commercieel adviseur?

Naam: Evelien Vulsteke

Leeftijd: 34

Beroep: commercieel adviseur bij Joka

Diploma: graduaat confectie

Burgerlijke staat: gehuwd, moeder van Juliette (4) en Clément (7)

Bruto maandloon: 1.600 euro vast, plus variabele bonus in functie van behaalde omzet

Extralegale voordelen: Bedrijfswagen, gsm en groepsverzekering

Sparen: pensioensparen

Beleggingen: “Vroeger heb ik voor twee beursgenoteerde ondernemingen gewerkt. Ik heb daarvan nog een paar aandelen in portefeuille”

“Joka is een Brugse groothandel in exclusieve vleeswaren en delicatessen. Als commercieel adviseur bezoek ik traiteurs en delicatessenzaken in Oost- en West-Vlaanderen. Ik schat dat ik elke week 1.000 kilometer afleg. Vier dagen per week bezoek ik vaste klanten. Mijn maandloon kan sterk variëren, in functie van wat ik die maand verkoop. Op termijn kan mijn totale wedde oplopen tot 4.000 euro bruto per maand."

350 euro/maand naar onthaalouders

“Mijn job geeft me heel wat vrijheid, maar anderzijds weet ik vooraf nooit wanneer ik precies thuis zal komen. Dat betekent dat we voor onze kinderen opvang moeten voorzien. Maandelijks betalen we daarvoor zowat 350 euro aan de onthaalouders. De combinatie werk-gezin is niet vanzelfsprekend. Gelukkig komt er iemand zeven uur per week strijken en poetsen. Via dienstencheques kost ons dat ongeveer 50 euro.”

Doe-het-zelf

“Ons huis, dat 50 jaar oud is, slorpt een groot deel van ons budget op. Vorig jaar hebben we onze zolder geïsoleerd. Dat kostte ons 4.000 euro, ook al hebben we toen zelf de handen uit de mouwen gestoken. Omdat we volgend jaar een nieuwe keuken willen, zijn we dit jaar niet op vakantie geweest. Ook volgend jaar zit een reisje er niet meteen in. Een keuken is dan ook belangrijk. Ik zit in de voedingsbusiness, en ben dus graag met voeding bezig. Verder nodigen we graag vrienden uit om samen te kokkerellen, een volledig uitgeruste keuken is dus een absolute noodzaak.”

Gezinsabonnement bij Plopsaland: 260 euro

“Eén van onze beste aankopen is een abonnement op Plopsaland. Dat kost ons voor het hele gezin jaarlijks 260 euro, maar in ruil mag je onbeperkt het park bezoeken en gratis parkeren. Als je vier keer gaat, is je abonnement zo terugverdiend.”

Aan de slag in de sales? Bekijk onze vacatures.

Foto: Michel Wiegandt