Hoeveel verdient een cipier?

Selor liet begin dit jaar weten dat er in 2012 duizend nieuwe cipiers - of penitentiair beambten, zoals het officeel heet - aangeworven zullen worden. Maar wat verdient een penitentiair beambte eigenlijk?

Selectie door Selor

Wie cipier wil worden, moet zich eerst en vooral registreren op de website van Selor, het selectiebureau van de federale overheid. Je laat er je cv achter en komt zo terecht in een databank. De selectieproeven vinden doorgaans één à twee keer per jaar plaats. Wanneer je je aanmeldt, kan je ook aangeven in welke regio je het beroep wil uitoefenen.

Sinds 2009 moeten kandidaten beschikken over een diploma van hoger middelbaar onderwijs. Maar ook wie slaagt in een test van 'niveau C',  kan meedoen met de proeven om ambtenaar te worden.

6 maanden stage

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan zal je uitgenodigd worden voor een computertest die enkele basiscompetenties (begrip van werkstructuren, observatie van situaties, respect voor anderen en teamwork) evalueert. Ben je geslaagd, dan loop je vervolgens gedurende 6 maanden stage. Tijdens die periode word je wel al betaald.

1.900 euro bruto per maand

Het brutomaandloon bedraagt 1.900 euro. Na vijf jaar dienst is dat 2.010 euro. Tel daarbij ook nog een premie voor 'ongemakken' van 25 euro netto en een premie voor nacht- en weekendwerk.