Hoeveel verdient een brandweerman?

Naam: Nico Van der Sypt

Leeftijd: 36

Beroep: Brandweerman van Gent

Woonplaats: Bomal-sur-Ourthe (Durbuy)

Burgerlijke Staat: Samenwonend

Netto maandsalaris: 1.750 euro

Extralegale voordelen: Hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques

Sparen: Wat er overblijft

Beleggingen: Geen

Nico Van der Sypt werkt bij de Gentse brandweer. Zijn belangrijkste taak: branden blussen en mensen bevrijden uit hun wagen na een ongeval. Hoeveel brengt het op?

10 wettelijke taken

“Ik werk in shiften van 12 uur. In totaal hebben we 10 wettelijke taken die te maken hebben met mensen en dieren in gevaar: koeien uit de gracht halen, mensen bevrijden uit liften, katten uit bomen halen, kelders leegpompen, ... Als we geen interventies hebben, doen we oefeningen en onderhouden we de kazerne en het materiaal. Ik verdien zo'n 1.750 euro netto."

Gent-Ardennen: 300 euro per maand

“Mijn vriendin heeft de Chambres d’Hôte L’Ormille van haar ouders overgenomen in de Ardennen. Doordat we daar nu wonen, heb ik erg veel verplaatsingskosten, zo’n 300 euro per maand. Het is zeker twee uur rijden, wat betekent dat ik soms om 4.30 uur vertrek en om 21.30 uur pas thuis ben. Niet evident, maar ik probeer het toch gecombineerd te krijgen. We hebben ook nog ons huis in Melle, dat we helemaal zelf verbouwd hebben. We betalen er 500 euro per maand voor af en gaan het voorlopig niet verkopen. Daarvoor zijn we er te veel aan gehecht.”

Stookkosten: 1.000 euro per maand in winter

“We kunnen nog niet met twee leven van l’Ormille. Mijn vriendin heeft loopbaanonderbreking genomen om de gasten in de watten te leggen. We doen alles zelf: van het ontbijt klaarzetten en poetsen tot de ruime tuin inrichten. Maar doordat het een groot huis is, lopen vooral in de winter de kosten op. Dan stoken we wel voor 1.000 euro per maand.”

Skitrips

“We zijn grote liefhebbers van de Alpen. In de zomer is het heel druk in de Chambres d’hôte, dus dan kunnen we niet weg. Maar tijdens de wintermaanden is het tijdens de week soms wat rustiger. Twee of drie keer per seizoen knijpen we er een midweek tussenuit om te gaan skiën. Dat is onze enige grote uitgave voor onszelf.”

Tekst: Lore Callens - Foto: Tiny Bogaerts