Hoeveel verdient een binnenhuisarchitect?

Naam: Liselotte Vermeire

Leeftijd: 38 jaar

Diploma: Binnenhuisarchitectuur aan de Hogeschool Gent

Burgerlijke staat: Samenwonend, 2 kinderen

Functie: Lichtadviseur/bediende bij Lagrange

Netto maandsalaris: 1.450 euro

Laatste loonsverhoging: mei 2009

Extralegale voordelen: Fietsvergoeding, maaltijdcheques en groepsverzekering

Opslag het voorbije jaar?: Nee

Sparen: Nee

Beleggen: Nee

“In de elektrotechnische groothandel waar ik werk, adviseer ik klanten en installateurs inzake verlichting. Ik teken de lichtplannen voor hen uit en volg de administratieve afhandeling van de verkoop op. Ik heb een voltijds contract, maar met twee jonge kinderen kies ik ervoor om ‘s woensdags tijdskrediet op te nemen."

Met de fiets naar het werk

"Ik verdien 1.450 euro netto en ben daar tevreden mee. Dat was bij mijn vorige job niet het geval, het was één van de redenen waarom ik er ben weggegaan. Bovendien zijn mijn kosten een pak lager. Vroeger moest ik dagelijks naar Brussel, nu kan ik met de fiets naar het werk.”

Eigen huis: 1.000 euro per maand

“Mijn vriend en ik hebben een eigen huis. Voor de verbouwingen die we vorig jaar deden, hebben we bij geleend. De afbetaling van beide leningen neemt de grootste hap uit ons budget: ongeveer 1.000 euro per maand. Al hinken onze uitgaven voor eten en drinken niet ver achterop. Ik doe de boodschappen bij Colruyt en geef er wekelijks 150 euro uit. Met wat we daarnaast nog spenderen bij de bakker, de slager en de groentewinkel, zitten we al gauw aan 800 euro per maand.”

“Dure hobby’s hou ik er niet op na: lopen doe ik gratis, ik zit op danscursus (90 euro per kwartaal) en kooklessen kosten me ongeveer 15 euro per keer, maaltijd inbegrepen. Verder proberen mijn vriend en ik twee keer per jaar op weekend te gaan en tijdens de zomervakantie gaan we op reis met het gezin, maar dan doen we geen zotte kosten.”

Nieuw fornuis: 1.600 euro

“Ik ben dol op koken, maar al mijn hele leven heb ik in huizen gewoond met een kleine keuken. Vorig jaar hebben we dus bewust gekozen om te investeren in een mooie, ruime keuken. De kroon op het werk is ons nieuwe gasfornuis van Smeg. Via mijn werkgever kon ik bij de aankoop van een korting profiteren, we hebben slechts 1.600 euro betaald.”

Tekst: Dirk Blijweert