Hoeveel verdient een bewakingsagent?

“Heel wat beveiligings- en bewakingstaken werden vroeger ofwel helemaal niet uitgevoerd, ofwel door de lokale politie. Denk aan de bewaking van goedkope huurflats, gemeentelijke parken, wagen- en machineparken, de beveiliging op festiviteiten als carnavals etc. Al die diensten worden vandaag door privéondernemingen uitgevoerd”, vertelt Jan Cappelle, directeur van de directie Private Veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken.

Binnenlandse Zaken houdt oogje in het zeil

Al houdt de overheid nog altijd een oogje in het zeil. Volgende 4 ‘activiteitenfamilies’ staan onder het toezicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken:

1. bewakingsagenten
2. veiligheidsagenten bij het openbaar vervoer (MIVB, NMBS, De Lijn en de Waalse vervoersmaatschappij TEC)
3. alarminstallateurs
4. privédetectives

Het spreekt voor zich dat ondernemingen die zo'n personeel aanwerven en soortgelijke diensten aanbieden, tot op de graat zuiver moeten zijn.

Welk traject moeten kandidaten doorlopen?

Wie als bewakingsagent bij een privéonderneming aan de slag wil, moet een hele selectie doorlopen. Allereerst moeten de kandidaten een psychotechnische test afleggen, bedoeld “om er bepaalde profielen uit te filteren, als gewelddadige personen, personen die geen respect betuigen tegenover anderen of die niet integer zijn”, legt Jan Cappelle uit. “Ze kunnen worden afgenomen door Selor of door de ondernemingen zelf, op voorwaarde dat hun interne testcentrum erkend is door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Kandidaat-bewakers die geslaagd zijn voor de test, kunnen dan binnen de privéonderneming een opleiding volgen. Ze kunnen zich ook inschrijven voor een beroepsopleiding bij een erkende opleidingsinstelling als de VDAB of het gewone onderwijstraject volgen. In het technisch secundair onderwijs bestaat er bijvoorbeeld zoiets als een zevende specialisatiejaar veiligheid.”

Nieuwe werknemers moeten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een identificatiecode aanvragen. Die wordt pas afgeleverd na een korte screening van de kandidaat, waarbij gekeken wordt of hij een gerechtelijk verleden heeft. De code wordt om de vijf jaar vernieuwd. Neemt de werknemer ontslag bij de onderneming en wil hij nog als bewakingsagent blijven werken, dan moet hij zelf een nieuwe identificatiecode en -kaart aanvragen.

Hoeveel verdient een bewakingsagent?

“Hoeveel een bewakingsagent verdient, hangt af van vele factoren”, stelt Paul Schoolmeesters van Securitas. “Werkt de bewaker ’s nachts, tijdens het weekend of op feestdagen? Doet hij wachtrondes? Wordt hij bijgestaan door een bewakingshond? Heeft hij een statische functie? Al die factoren bepalen mee of je meer of minder verdient. We zijn ook een grote onderneming, waardoor we onze arbeiders-bewakers naast een basisuurloon en premies ook een hospitalisatieverzekering kunnen aanbieden, iets waar maar weinig van hun collega’s binnen de sector van kunnen meespreken.”

Koen Maertens van de socialistische vakbond ABVV is iets preciezer: “Volgens onze berekeningen verdient een bewaker gemiddeld tussen de 11,5 en de 12 euro bruto per uur. Dat is zonder de ARAB-vergoeding van 0,30 euro netto per uur gerekend. Die premie is een soort tegemoetkoming voor de pauze die de bewakers overslaan wanneer ze lange tijd (nvdr: 12 uur) ononderbroken moeten doorwerken. Als je weet dat een bewaker gemiddeld 175 uur per maand werkt, dan kom je uit bij een netto maandloon van ongeveer 1.500 euro.” Sinds kort is er ook een pensioenplan voor de sector.

“We kunnen ons tamelijk goed vinden in de lonen”, vervolgt Koen Maertens. “Je mag niet vergeten dat de meeste bewakers werken wanneer iedereen naar huis is. Ze moeten met andere woorden extreem flexibel zijn. Hun uurrooster kan wel meer dan tien keer per maand gewijzigd worden... Een job die dus moeilijk te combineren valt met een gezinsleven. Het gaat hier bovendien meestal om jonge mensen die op zoek zijn naar een eerste werkervaring. Er is een tamelijk hoge turn-over in de sector.”

Tekst: Laurent Depré - Foto: http://www.flickr.com/photos/kenstein/ / CC BY-NC 2.0

Lees ook:
- Hoeveel verdient een bodyguard?
- In welke regio verdien je het meest?
- Hoeveel verdienen ingenieurs?