Hoeveel verdient een beginnende leerkracht?

  • Naam: Ian Lux
  • Leeftijd: 24
  • Woonplaats: Wijnegem
  • Beroep: Leerkracht aan Basisschool Vennebos (Schilde)
  • Burgerlijke staat: Ongehuwd
  • Netto maandsalaris: 1.400 euro
  • Extralegale voordelen: Lerarenkaart
  • Spaart: 500 euro per maand
  • Beleggingen: Geen

30 euro voor een ticket voor U2, 3.000 euro voor een reis naar Peru en 130 euro voor 10 boeken op de boekenbeurs. Maak kennis met de portemonnee van de 24-jarige Ian Lux, leerkracht in het zesde leerjaar.

“Ik geef les in het zesde leerjaar. Er zitten 20 kinderen in mijn klas. Het is het derde jaar dat ik les geef. Dat ik een man ben, was een voordeel bij het solliciteren. 3 op 4 leerkrachten zijn immers vrouwen.”

Alleen gaan wonen

“Ik woon nog thuis. Met mijn ouders heb ik de afspraak dat ik één derde van mijn salaris afgeef voor kost en inwoon. Ik heb plannen om volgend jaar alleen te gaan wonen. Om de kosten te drukken overweeg ik om samen met enkele vrienden een huis te huren. Als budget daarvoor heb ik nu zo'n 300 à 400 euro per maand in gedachten.”

50 euro per maand aan boeken

“Maandelijks geef ik minstens 50 euro uit aan boeken. Meestal boeken die ik ook in de klas kan gebruiken: kinderboeken, of boeken over rekenen of taal. Begin november heb ik een dagje op de boekenbeurs doorgebracht: daar heb ik tien boeken gekocht, in totaal voor 130 euro.”

Ticket voor U2: 30 euro

“Ik ben een grote fan van Belgische muziekgroepen: de nieuwe platen van Das Pop en Customs vind ik echt straf. Meestal koop ik mijn cd's in de Fnac: ik heb een ledenkaart en dan betaal je voor recente releases zelden meer dan 15 euro. Ik pik ook regelmatig een concert mee. Voor Muse in het Sportpaleis betaalde ik 39 euro en ik heb ook al een kaartje voor het concert van U2, volgend jaar in het Koning Boudewijnstadion, dat kostte 30 euro.”

Reis Peru: 3.000 euro 

“Als ik op reis ga, wil ik zo ver mogelijk weg. In 2008 ben ik naar Indonesië geweest, dit jaar naar Peru. Telkens waren het groepsreizen voor jongeren. De laatste reis kostte me 3.000 euro voor drie weken. We trekken dan rond met de rugzak en dat brengt je op plekken waar de normale toeristen niet komen. Ik vond de ontmoetingen met de lokale bevolking bijzonder interessant.”

Tekst: Bart Cabanier - Foto: Lies Willaert